вгору

Переведення працівника на роботу в іншу місцевість: чи буде компенсація витрат?

Працівникам законодавчо гарантована компенсація витрат у разі переїзду на роботу до іншої місцевості. Про це повідомили фахівці Східного міжрегіонального управління Держпраці. 

Так, Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX та іншими чинними законодавчими актами України передбачено, що працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв’язку з переведенням на роботу в іншу місцевість.  

Крім того, не зупинено дію ст. 120 Кодексу законів про працю (далі - КЗпП), яка містить основні норми про гарантійні і компенсаційні виплати, що провадяться на користь працівників при переїзді на роботу в іншу місцевість. 

Гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості, передбачені ст. 120  КЗпП, є мінімальними державними гарантіями (ст. 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР)

КМУ постановою «Про гарантії та компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість» від 02.03.1998 р. № 255 визначено питання реалізації гарантій працівників при переїзді на роботу в іншу місцевість.