вгору

Первинні документи для ФОП: що потрібно знати?

Платники єдиного податку першої – третьої груп ведуть облік у порядку, визначеному підпунктами 296.1.1-296.1.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (п. 44.1 ПКУ).

Первинні документи — це документи, створені у письмовій або електронній формі, які містять відомості про господарські операції Зокрема, ФОП-єдинники повинні вести книгу обліку доходів (для 1-3 гр. без ПДВ) та книгу обліку доходів і витрат (для 3 гр. платників ПДВ).

Зверніть увагу!

У веб-сервісі СОТА реалізовано ведення книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат ФОП-єдинниками.

На підставі даних Книги ФОП-єдинники заповнюють податкову декларацію, визначають суму розмір отриманого доходу та суму єдиного податку.

Крім того, показники податкової декларації ФОП-єдинника, у т.ч. сума доходу ФОП, повинні бути підтверджені первинними документами.

До первинних документів відносяться: рахунок-фактура, договір, банківська виписка, податкова накладна, акт звірки взаєморозрахунків, фіскальний чек тощо.

Слід зазначити, що ФОП-єдинники повинні забезпечити зберігання первинних документів на підставі яких заповнювалась Книга обліку доходів або Книга обліку доходів і витрат протягом 1095 днів з дня подання податкової декларації.

У разі незабезпечення зберігання первинних документів до ФОП-єдинника можуть бути застосовані штрафні санкції у розмірі 510,00 грн., при повторному – 1020,00 грн. (п. 121.1 ПКУ).

Також, передбачені штрафні санкції за відсутність первинних документів на товари (роботи, послуги), придбані платником єдиного податку, у разі виявлення факту щодо неутримання податку на доходи фізичних осіб при виплаті доходу громадянам, відповідно до п. 127.1 ПКУ, у таких розмірах:

- 25% суми ПДФО, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету;

- 50% - при повторному порушенні;

- 75%  – втретє та більше.

Про це нагадали податківці ГУ ДФС у Черкаській області.

Докладніше про ведення Книги обліку доходів та Книги обліку доходів та витрат у веб-сервісі СОТА, читайте у Блозі бухгалтера.