вгору

Підприємці можуть не використовувати протягом карантину Книгу обліку доходів/витрат за однієї умови

Невикористання підприємцями Книги обліку доходів/витрат дозволено лише у випадку, якщо воно мало розпочатися після встановлення карантину. Відповідні зміни  до своєї Постанови від 11.03.2020 р. № 211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" схвалив Кабінет Міністрів України 01 квітня 2020 року.

На період карантину, з 12 березня та до 24 квітня 2020 р., був встановлений ряд обмежувальних заходів, один з яких – заборона роботи закладів торгівлі, в тому числі, що здійснюють продаж книг обліку доходів.

Через неможливість придбання книги та ведення в ній обліку доходів і витрат, Уряд ухвалив рішення тимчасово припинити їх використання на період карантину.

Водночас ФОП мають внести дані про всі доходи та витрати, отримані та здійснені ними протягом карантину. Заповнену книгу обліку доходів/витрат потрібно подати до ДПС протягом 3 місяців з дня прийняття рішення про скасування карантину.

Відповідну інформацію розміщено ДПС.

Принагідно нагадаємо, що у першому читанні прийнято Проєкт закону України від 04.12.2019 р. № 2524 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб - підприємців” (далі - Законопроєкт № 2524). Документом передбачено звільнення від обов’язкового ведення Книги доходів та Книги доходів і витрат, тобто ведення її за власним  бажанням підприємця. До того ж, планується, що при веденні Книги за власним бажанням не потрібна буде її реєстрація в ДПС. Формат ведення дозволять як електронний, так і паперовий.

При цьому, за відсутність Книги планують штрафувати виключно тоді, коли підприємець повідомив ДПС про бажання її вести.