вгору

Підстави для проведення перевірки платників ЄСВ

Відповідно до п. 2 ч. першої ст. 13 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI  документальні та камеральні перевірки проводяться у порядку, встановленому Податковим кодексом України (далі – ПКУ). 

Порядок проведення документальних та камеральних перевірок регламентовано гл. 8 розд. ІІ ПКУ

Однією з підстав, яка надає контролюючому органу право на проведення документальної позапланової перевірки, може бути припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізособи-підприємця, закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу юрособи, в т. ч. іноземної компанії, організації, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків. Це визначено пп. 78.1.7 ПКУ

Рішення про проведення документальної позапланової перевірки з підстав, визначених, зокрема пп. 78.1.7 ПКУ, приймається керівником контролюючого органу (його заступником або уповноваженою особою) та оформлюється наказом (п. 78.4 ПКУ). 

Згідно з п. 1 розд. ІV Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 24.11.2014 р. № 1162 (далі – Порядок № 1162), процедури щодо правильності нарахування та сплати ЄСВ у зв’язку з припиненням платника єдиного внеску контролюючим органом розпочинаються та проводяться в разі одержання хоча б одного з таких документів (відомостей):

  • відомостей держреєстратора про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) запису про рішення засновників (учасників) юрособи, уповноваженого ними органу про припинення юрособи;
  • відомостей з ЄДР чи ЄДРПОУ, повідомлення про припинення відокремленого підрозділу;
  • судових рішень або відомостей з ЄДР, іншої інформації щодо прийняття судом рішень про порушення провадження у справі про банкрутство чи визнання банкрутом платника ЄСВ, порушення справи або прийняття рішення судом про припинення юрособи, визнання недійсною державної реєстрації чи установчих документів такого платника, зміну мети установи, реорганізацію платника єдиного внеску. 

При отриманні одного із зазначених документів (відомостей) контролюючий орган вносить відповідний запис до реєстру страхувальників.

Після отримання від держреєстратора відповідних відомостей згідно з п. 1 розд. ІV Порядку № 1162 контролюючий орган проводить передбачену законодавством перевірку платника щодо правильності нарахування та сплати ЄСВ (п. 2 розд. ІV Порядку № 1162).

Про це повідомило ГУ ДПС у Черкаській області.