вгору

Підсумки тижня з 11 по 15 листопада 2019 року

На минулому тижні депутати прийняли у другому читанні Закон про держбюджет – 2020 (законопроект від 15.09.2019 №2000). Закон готується на підпис Президенту. Остаточно прийнятого тексту закону ще немає. За повідомленням ВРУ відомо, що прожитковий мінімум на 2020 рік прийнято у розмірах, які були наведені у листі Мінфіну раніше. Так, прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2020 року становитиме 2102 грн., з 1 липня – 2197 грн., з 1 грудня – 2270 грн.

Звертаємо увагу платників акцизного податку, що з 28.10.2019 року розпочато реєстрацію другого примірника акцизної накладної на розподіл пального.

НБУ були опубліковані зміни до порядку ведення касових операцій. Зокрема, зміни зобов’язують підприємства, відокремлені підрозділи яких проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги та зберігають щоденні Z-звіти в електронній формі, затвердити внутрішнім документом місце, спосіб зберігання електронних Z-звітів, а також формат їх зберігання. Це потрібно зробити до 12.12.2019 року.

Крім того, НБУ затвердив зміни до заповнення реквізитів розрахункових документів, відповідно до яких з 13.01.2020 р. у розрахункових документах на переказ коштів буде відсутній реквізит «Код банку». Це пов’язано з тим, що міжнародний номер банківського рахунку IBAN вже містить у собі таку інформацію.

Держстат на своєму сайті розмістив перелік форм статзвітності, які можна подавати в електронному форматі в 2020 році.

Також на минулому тижні очільник ДПСУ С. Верланов надав відповідь на питання, яке турбувало бухгалтерську спільноту з моменту прийняття законів про РРО. Мова йде про безготівковий розрахунок. Так, С. Верланов зазначив, що якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує застосування РРО.

Для наших користувачів повідомляємо, що в програмі M.E.Doc з’явився новий сервісСтан розрахунків з бюджетом, за допомогою якого кожен користувач може дізнатися чи існує переплата, заборгованість та інше за підприємством.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера і в розділі Інформер програми M.E.Doc.