вгору

Пільгову нульову ставку ПДВ на товари та послуги підприємств осіб з інвалідністю пропонують продовжити

У Парламенті зареєстровано проєкт Закону “Про внесення змін до пункту 8 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України щодо оподаткування за нульовою ставкою податку на додану вартість товарів та послуг, які безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських об’єднань осіб з інвалідністю” від 30.09.2024 р. № 12078 (далі – Законопроєкт № 12078). 

Нагадуємо, що наразі п. 8 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України передбачає, що за нульовою ставкою ПДВ оподатковується постачання товарів (крім підакцизних товарів) та послуг (крім послуг, що надаються під час проведення лотерей і розважальних ігор та послуг з постачання товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку (далі – комісіонера) здійснювати постачання товарів від імені та за дорученням іншої особи (далі - комітента) без передання права власності на такі товари), що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських об’єднань осіб з інвалідністю, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю і є їх власністю, де: 

  • кількість осіб з інвалідністю, які мають там основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менше 50% середньооблікової кількості штатних працівників, 
  • за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить протягом звітного періоду не менше 25% суми загальних витрат на оплату праці, що відносяться до складу витрат виробництва. 

Згідно з пояснювальною запискою, оскільки дія вищеописаної пільги припиняється 01.01.2025 р., а воєнний стан є не найкращим часом для припинення звичних податкових пільг, які полегшують ведення бізнесу, особливо для вразливих категорій населення, метою законопроєкту № 12078 є збереження чинних податкових переваг, передбачених для підприємств та організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю. 

Пропонується продовжити дію цієї пільги протягом дії воєнного стану та включно до 31 грудня року, що слідує за роком, в якому його припинено або скасовано.  

Планується, що у разі прийняття Закон набере чинності з 01.01.2025 р.