вгору

Невизнання податкової декларації після отримання другої квитанції: чи можливо?

Податківці проінформували, чи має право контролюючий орган після отримання другої квитанції надіслати лист платнику податків про невизнання податкової декларації.

Нагадуємо, що подання електронних документів здійснюється платниками податків відповідно до норм Податкового кодексу України та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557 (далі – Порядок № 557).

Згідно з абзацом другим п. 9 розд. ІІ Порядку № 557 друга квитанція є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі електронного документа.
Разом з тим, відповідно до абзацу першого п. 49.11 ПКУ та пп. 49.11.1 ПКУ у разі подання платником податків до ДПС податкової декларації, заповненої з порушенням вимог п. п. 48.3 та 48.4 ПКУ, а також недотримання вимог абзаців першого – третього п. 49.4 ПКУ, контролюючий орган зобов’язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови. При цьому податкова декларація вважається неподаною, за умови надання такого письмового повідомлення про відмову у прийнятті або його надсилання контролюючим органом, зокрема, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг (п. 49.15 ПКУ).

Отже, ДПС має право після отримання платником податків другої квитанції про прийняття (реєстрацію) податкової декларації надіслати такому платнику письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 129.03.

Шпаргалку бухгалтеру про подання електронної звітності ДПС та про те, що з 07.11.2020 р. договір про визнання електронних документів укладати з ДПС не потрібно, читайте у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.