вгору

Планують ввести систему автоматичного зіставлення показників пального та спирту етилового

На сайті Мінфіну 04.03.2020 року оприлюднено проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку функціонування системи автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового».

Проєктом постанови передбачається затвердити Порядок функціонування системи автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового (далі – система зіставлення).

Ведення системи зіставлення покладається на ДПС.

При зіставленні планується здійснювати порівняння у розрізі кодів згідно з УКТ ЗЕД, акцизних складів та розпорядників акцизних складів показників із СЕАРП та СЕ та:

  • Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі щодо обсягів обігу та залишків пального;
  • Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового щодо обсягів обігу спирту етилового.

При зіставленні допускаються розбіжності:

  • для пального – не більше ніж на 5% обсягу обігу або залишків пального (для скрапленого газу (пропану або суміші пропану з бутаном), інших газів, бутану, ізобутану, на які встановлено однакові ставки акцизного податку, – не більше ніж на 15%) чи не більше ніж на 2% об’єму відповідного резервуара;
  • для спирту етилового – не більше ніж на 1% обсягу обігу або залишків спирту етилового.

У систему зіставлення вводяться показники станом на 01 число місяця, наступного за звітним. Зіставлення проводиться, починаючи із 16 числа кожного місяця, наступного за звітним. Зіставлення по одному звітному періоду може проводитись протягом 1 095 днів.

На підставі результатів зіставлення платники можуть скласти та зареєструвати документи (акцизна накладна, коригуюча акцизна накладна, заявка на поповнення, коригуюча довідка тощо), необхідні для усунення розбіжностей у СЕАРП та СЕ та/або Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі/Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового.

Контролюючі органи використовуватимуть результати зіставлення при перевірках дотримання норм законодавства з питань виробництва та обігу пального та спирту етилового, зокрема, при перевірках повноти декларування та сплати акцизного податку.

У разі прийняття ця постанова набере чинності з 1 квітня 2020 р., але не раніше дня її опублікування.

Планується, що система зіставлення почне працювати з першого звітного періоду, за який проводиться зіставлення – квітень 2020 року. До 30 червня 2020 року включно система зіставлення працюватиме у тестовому режимі.