вгору

Планують змінити декларацію з податку на прибуток: є проєкт

На вебпорталі ДПС оприлюднено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (далі – Проєкт наказу) та Зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Як зазначено у пояснювальній записці, форма декларації з податку на прибуток приводиться у відповідність із положеннями Податкового Кодексу України (далі – ПКУ).

Зокрема, передбачено збільшення фінансового результату податкового (звітного) періоду:

  • на суму 30% вартості товарів, у т. ч. необоротних активів (крім активів з права користування за договорами оренди), робіт та послуг, придбаних у неприбуткових організацій, внесених до Реєстру неприбутківців на дату такого придбання.

Виключення становлять випадки, коли сума вартості товарів, у т. ч. необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у таких організацій, сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 25 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, та крім бюджетних установ Накопичувального фонду, недержавних ПФ і неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків;

  • на позитивну різницю між сумою будь-яких виплат (винагород) страховим посередникам та іншим особам за надані послуги щодо укладання (пролонгації) договорів страхування та сумою нормативу витрат на виплати страховим посередникам, розрахованих за визначеною методикою.

Вносяться зміни до окремих додатків декларації:

  • додаток ПН – щодо заповнення відомостей про нерезидента;
  • додаток ВП – щодо можливості подання платником податку на прибуток фінансової звітності за звітний (податковий) період, що уточнюється, якщо уточнення показників здійснюється у складі декларації за будь-який наступний податковий період відповідно до положень пп. «б» п. 50.1 ПКУ.

З метою організації належного контролю за виконанням вимог п. п.142.1-142.3 та п. 41 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів внесено зміни до основної частини декларації та додатку ВП.

Форма декларації доповнюється додатком ПП, у якому відображаються суми податку на прибуток підприємств, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг.

Планується, що наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, крім деяких змін до форми декларації, що наберуть чинності з 01.01.2020 р.

Нагадуємо нашим користувачам, що з 01.01.2020 р. також планують змінити, зокрема, декларацію з ПДВ. Крім того, оновлено й декларацію про доходи та майновий стан.