вгору

Подання копій податкових декларації в електронному вигляді: особливості

Податківці повідомили, як здійснюється подання копій податкових декларацій в електронному вигляді до ДПС, якщо відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податків повинен подати податкову декларацію до одного контролюючого органу та копію цієї декларації до іншого контролюючого органу.

Нагадуємо нашим читачам, що електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом здійснюється відповідно до ПКУ, законів України від 22.05.2002 р. № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05.10.2017 р. № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» без укладення відповідного договору (абзац перший п. 42.6 ПКУ). Докладніше про це – у матеріалі.

Абзацом першим п. 2 розд. ІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557 (далі – Порядок № 557), зокрема, визначено, що платник (автор) створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронному та паперовому вигляді, із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів та з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

Електронні документи (у т. ч. податкові декларації) приймаються у Форматі (стандарті) електронного документа звітності суб’єктів господарювання, затвердженому наказом Міндоходів і зборів України від 29.11.2013 р. № 729, (далі – Формат).

Якщо відповідно до норм ПКУ платник податків повинен подати копію податкової декларації, подання таких документів в електронному вигляді здійснюється програмним забезпеченням, яке використовує платник. Копія податкової декларації в електронному вигляді формується згідно з вимогами п. 4 Формату. Також у податковій декларації, яка надсилається як копія, має бути заповнена позначка про подання копії, якщо форма податкової декларації передбачає можливість зазначення такої позначки.

До формування та надсилання копії податкової декларації необхідно здійснити направлення до контролюючого органу оригіналу податкової декларації.

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 129.03.