вгору

Податкова амортизація необоротних активів

До відома! Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 р. № 3219-IX, зокрема, встановлено умови перехідного періоду з 01.08.2023 р. на загальну або на спрощену систему оподаткування для платників, які втрачають право на використання особливостей оподаткування. 

Зважаючи на вимоги «перехідних» положень, для платників податку, які з 01.08.2023 р. переходять зі спрощеної системи з особливостями оподаткування на загальну, передбачена необхідність здійснення розрахунку «податкової» амортизації необоротних активів за період застосування ними спрощеної системи оподаткування. 

Для цілей розрахунку «податкової» амортизації відповідно до положень ст. 138 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) такі платники податку враховують суму залишкової вартості основних засобів та нематеріальних активів, які були введені в експлуатацію до переходу на сплату єдиного податку та під час сплати такого єдиного податку, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої податкової амортизації, у т. ч. під час перебування на сплаті єдиного податку. 

Про це зазначили податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП. 

Строки корисного використання (експлуатації) основних засобів та нематеріальних активів визначаються з урахуванням мінімально допустимих строків амортизації згідно зі ст. 138 ПКУ та дати введення таких необоротних активів в експлуатацію до переходу платника на сплату єдиного податку або під час сплати такого єдиного податку. При цьому, при визначенні мінімально допустимих строків амортизації по введених в експлуатацію основних засобах до переходу платника податку на сплату єдиного податку враховуються також положення п. 43-1 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Це передбачено пп. 9-1.3.4 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. 

Більше про це – в Інформлисті № 4, 2023. 

Нагадуємо нашим читачам, що відповідно до п. 43-1 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств на період з 01.01.2020 р. до 31.12.2030 р. платники податку на прибуток мають право під час розрахунку амортизації щодо основних засобів: 

  • 4 групи (машини та обладнання) та 5 групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює 2 роки; 
  • 3 групи (передавальні пристрої) та 9 групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює 5 років. 

При цьому,  мінімально допустимі строки амортизації основних засобів, визначені цим пунктом, використовуються незалежно від строків амортизації, визначених у бухгалтерському обліку.  

Але такі основні засоби мають одночасно відповідати певним вимогам. Більше про застосування прискореної амортизації – тут.