вгору

Податковий борг без вручення податкової вимоги: коли це можливо?

Наявність боргових зобов’язань щодо податків і зборів тягне за собою нарахування штрафних санкцій. 

Зверніть увагу! Дізнатися про факт виникнення грошового зобов’язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов’язок погасити податковий борг і можливі наслідки його непогашення в установлений строк платник може з податкової вимоги. 

Податкова вимога надсилається тільки на суму боргу, що перевищує 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 грн). Ці вимоги визначені нормами ст. 59 Податкового кодексу України.  

У випадку, коли податковий борг - менше зазначеної суми, податкова вимога платнику не надсилається.  

Податківці звертають увагу на той факт,  що платник податків (сума боргу, якого становить до 3060 грн), який не отримав податкової вимоги, може навіть і не знати про його наявність та накопичувати борг за рахунок штрафних санкцій, які застосовуються за несвоєчасну сплату податків.  

Тому платникам податків рекомендовано самостійно стежити за наявністю чи відсутністю боргу та своєчасно сплачувати визначені суми податкових зобов’язань. 

Про це повідомили податківці ДПС у Черкаській області. 

Нагадаємо, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ (14.1.175 ПКУ). 

Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.