вгору

Подвійне оподаткування

Нагадаємо нашим читачам, що нещодавно Мінфін Польщі надав коментар щодо оподаткування доходів українців: «Доходи українців від українських роботодавців мають оподатковуватись в Польщі, якщо українець перебуває в Польщі понад 183 дні». У такому разі оподатковуються, зокрема, доходи, що були отримані до досягнення 183 днів. Докладно про це ми писали тут.

Водночас роз’яснень Мінфіну України або ДПС України щодо цього питання не було.

Щодо уникнення подвійного оподаткування податківці ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомили, що доходи, отримані резидентом України (крім фізичних осіб) з джерел за межами України, враховуються під час визначення його об'єкта та/або бази оподаткування у повному обсязі.

При визначенні об'єкта та/або бази оподаткування витрати, здійснені резидентом України (крім фізичних осіб) у зв'язку з отриманням доходів з джерел походження за межами України, враховуються у порядку і розмірах, встановлених Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Доходи, отримані фізичною особою - резидентом з джерел походження за межами України, включаються до складу загального річного оподаткованого доходу, крім доходів, що не підлягають оподаткуванню в Україні відповідно до положень ПКУ чи міжнародного договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні за правилами, встановленими ПКУ.

Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Норми передбачені ст. 13 ПКУ.

Однак це роз’яснення стосується доходів, отриманих нашими громадянами за кордоном, а не доходів, отриманих з України українськими біженцями, які проживають там вже тривалий час (більше 183 днів).

Для таких громадян залишається проблема з подвійним оподаткуванням їх доходів, адже отримавши статус податкового резидента, українські біженці повинні сплачувати податки до місцевих бюджетів за кордоном, навіть якщо податки вже були сплачені в Україні.

Слідкуйте за нашими новинами, щоб бути в курсі останніх змін з цієї та інших тем з оподаткування.