вгору

Порядок проведення інвентаризації пенсійних справ від ПФУ

Правлінням Пенсійного фонду України (далі – ПФУ) підготовлено проект постанови про порядок проведення у 2018-2019 р.р. інвентаризації пенсійних справ та особових рахунків одержувачів пенсій.

Даний проект постанови ПФУ розроблено на підставі Стратегії модернізації та розвитку ПФУ на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабміну від 14.09.2016 р. №672-р.

Метою проведення інвентаризації є впровадження електронних пенсійних справ та системи централізованого призначення (перерахунку) та виплати пенсій на їх основі.

Під час інвентаризації перевірятиметься і документально підтверджуватиметься:

  • фактична наявність пенсійних справ та особових рахунків одержувачів пенсій, їх відповідність даним обліку;
  • комплектність документів, що знаходяться в пенсійній справі;
  • наявність в пенсійних справах копій документів, що підтверджують вік особи, місце проживання (перебування), особливий статус тощо;
  • правильність обчислення розміру пенсійних виплат, в тому числі з урахуванням відомостей реєстру застрахованих осіб, зокрема, про працевлаштування особи;
  • відповідність інформації, що обробляються в базах даних, відомостям пенсійної справи та особового рахунку;
  • дотримання порядку відшкодування надміру виплачених сум пенсій, що підлягають поверненню, наявність виконавчих документів, на підставі яких здійснюється відрахування з пенсії, правильність визначення дати, по яку слід здійснювати відрахування;
  • відповідність виплачених сум розмірам призначеної (перерахованої) пенсії та здійсненим з неї утриманням, відрахуванням.

До відома! Проведення інвентаризації пенсійних справ та особових рахунків одержувачів пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), крім пенсійних справ внутрішньо переміщених осіб, слід забезпечити ГУ ПФУ в областях та м. Києві до 31.10.2019р.

Отже, проведення інвентаризації пенсійних справ сприятиме впровадженню електронних пенсійних справ та системи централізованого призначення (перерахунку) та виплаті пенсій на їх основі.

Про особливості зарахування до страхового стажу для призначення пенсії періоду проходження військової служби та про внесення змін до Порядку подання та оформлення документів для призначення пенсій читайте на нашому сайті у Блозі бухгалтера.