вгору

Критично важливі компанії - оновлений перелік діє з 20.02.2024р.

Нацбанк оновив порядок визначення юридичних осіб критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період з метою бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час. Про це зазначено на сайті регулятора. 

Так, постановою НБУ від 16 лютого 2024 року № 21 внесено зміни, які стосуються страховиків та компаній, які супроводжують автоматизовані банківські системи системно важливих банків для виконання операцій у СЕП НБУ 

Важливо! Затверджені зміни набули чинності з 20 лютого 2024 року. 

Оновлений порядок дає змогу постачальникам послуги супроводження такого програмного забезпечення звертатися до НБУ для визначення їх критично важливими, а НБУ - розглядати відповідне звернення та ухвалювати рішення: 

  • про відповідність особи трьом або більше критеріям важливості, визначеним Порядком та критеріями визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, затвердженим постановою КМУ від 27.01.2023 р. № 76; 
  • про визначення особи критично важливою для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період для цілей бронювання військовозобов’язаних працівників; 
  • про визначення особи такою, що має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади (у разі відповідності “галузевому” критерію НБУ). 

Зміни щодо страховиків передбачають визначення їх важливими для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади за чинними критеріями лише у разі наявності ухваленого рішення Нацбанку про відповідність структури власності відповідного страховика вимогам щодо прозорості.  

Про валютні обмеження у сфері страхування від НБУ читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.