вгору

Президент підписав закон про скасування єдиного податку за ставкою 2% та інших пільг

Президент підписав Закон про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану від 30.06.2023 року №3219-IX  (законопроект від 31.01.2023 р. № 8401). Закон № 3219 набере чинності 1 серпня 2023 року. 

Докладно про законопроект ми писали тут. 

Нагадаємо основні прийняті зміни: 

  • з 01 серпня 2023 р. скасовується 2% єдиний податок. Платники 2% ЄП, які станом на 31 липня 2023 року не відмовилися від використання ставки ЄП 2% самостійно, з 1 серпня 2023 року автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували раніше. 

Дохід, отриманий у період застосування ставки 2% ЄП, не включається до обсягу доходу, визначеного для відповідної групи платників єдиного податку, встановленого п. 291.4 Податкового кодексу України. 

У 2023 звітному році обсяг доходу для відповідної групи платників єдиного податку визначається пропорційно до кількості календарних місяців поточного календарного року, протягом яких платник єдиного податку не застосовував 2% ЄП. 

  • Відновлено перевірки з 1 серпня 2023 року платників податків, які: 
  • здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;  
  • здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);  
  • надають фінансові, платіжні послуги. 
  • З 01 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО.  

Суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог цього Закону у сфері застосування РРО, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор. 

Починаючи з 1 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог цього Закону (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на: 

  • тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій; 
  • територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях; 
  • територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях. 

У період з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, до ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за проведення розрахункових операцій з використанням РРО, програмних РРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), непроведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО з фіскальним режимом роботи, невидачу (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання застосовується у таких розмірах: 

  • 25% вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; 
  • 50% вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення. 

Також про зміни, впроваджені Законом № 3219, податківці розяснили в Інформаційному листі № 4/2023.