вгору

При виявленні будь-якої несправності РРО повідомте контролюючі органи

01.10.2021

Суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю в готівкові або безготівковій формі зобов’язані:

  • у разі виявлення несправностей РРО, а також пошкодження засобів контролю протягом робочого дня, в якому виявлено несправності чи пошкодження, письмово або засобами телекомунікацій в довільній формі повідомити ЦСО, а також протягом двох робочих днів після дня виявлення несправностей чи пошкодження письмово або засобами телекомунікацій в довільній формі повідомити про це контролюючий орган, у якому суб’єкт господарювання зареєстрований платником податків;
  • у разі виявлення несправностей ПРРО протягом дня, в якому виявлено несправність, засобами телекомунікацій повідомити про це контролюючий орган, виробника ПРРО та/або центр сервісного обслуговування (за наявності).

Дана норма передбачена п. 16. ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Звертаємо увагу! Нормами Закону № 265 передбачено застосування фінансових санкцій за непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО (п.1 ст. 17 Закону № 265).

Про це нагадали податківці ДПС у Рівненській області.

! У разі виявлення несправностей ПРРО необхідно подати «Повідомлення про виявлення несправностей ПРРО» за формою № 2-ПРРО, в якому зазначити конкретну причину несправності.  

Нагадаємо, що «Повідомлення про виявлення несправностей ПРРО» ф. 2-ПРРО затверджено наказом Мінфіну від 23.06.2020 року № 317.

Після усунення несправностей СГ необхідно подати ф. 1-ПРРО для відновлення роботи ПРРО. 

Користувачі програми M.E.Doc можуть подати Повідомлення про виявлення несправностей ПРРО за ф. № 2-ПРРО (ідентифікатор форми - J/F1316701) та ф. № 1-ПРРО (J/F1316603) у програмі, а також скориставшись комплексним рішенням для бізнесу Cashalot.

Важливо! Законом № 265 не передбачено відповідальності до суб’єкта господарювання у разі не повідомлення контролюючого органу про виявлення несправностей РРО та/або ПРРО, а також пошкодження засобів контролю.

Більше про РРО та ПРРО читайте у розділі РРО у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.