Новини M.E.Doc

Що зазначати при заповненні поля 12 заголовної частини форми розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку?

Які критерії для включення до плану перевірок на 2024 рік враховують податківці? Докладніше - тут.

Чи складається РК до ПН, складеної за операцією з вивезення товарів у митному режимі експорту, у разі зміни суми компенсації їх вартості?

Наші експерти підготували для вас аналіз змін, що відбулись у Таксономії UA МСФЗ XBRL 2022 року, та зміни перекладу у Таксономії.

Нова Таксономія-2022 доступна у програмі M.E.Doc, починаючи з оновлення 11.02.136.

Коротко про головне за минулий тиждень.

Чи оподатковується нецільова благодійна допомога, яка надана юридичною особою своєму керівнику, на якого не поширюється право отримання податкової соціальної пільги?

Нацбанк ухвалив рішення знизити облікову ставку з 15% до 14,5% з 15 березня 2024 року.

Про звільнення з ініціативи працівника у разі втрати зв’язку із роботодавцем внаслідок воєнних дій та неможливості організувати такому працівникові роботу (знищення, руйнування приміщення юридичної особи, тощо).

Чи може бабуся, яка офіційно працює на роботі, взяти відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, якщо мати дитини є ФОП 3 групи, а батько – ФОП 3 групи?

Про відрахування чистого прибутку на виплату дивідендів для господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави – у листі ДПСУ.

Чи мають право органи ДПС у період воєнного стану застосовувати до СГ відповідальність за торгівлю алкогольними напоями у заборонений рішенням військового командування час доби?

Підстави для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця передбачені КЗпП. Деталі - у нашому матеріалі.

12.03.2024 р. набрали чинності зміни до Методики оцінки майна.

Наказом Мінреінтеграції від 08.03.2024 року № 65 оновлено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Яка ставка ПДФО застосовується юрособою до доходу у вигляді зарплати працівникам та гіг-спеціалістам у місяці набуття статусу резидента Дія Сіті?

Уряд запускає програму 25% компенсації вартості сільгосптехніки українського виробництва. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Кабміну 08.03.2024 р.

На сайті ДПС розміщена інформація про проведення регламентних робіт 13.03.2024 р.

Не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата) за земельні ділянки, непридатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами. За яких умов?

Уряд ухвалив Постанову про створення 3 базових реєстрів: адміністративно-територіальних одиниць (ЄДРАТО), адрес (ЄДРА), будівель та споруд (РБС).

СГ, які мають ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, алкогольними напоями і тютюновими виробами подають звіт про обсяги виробництва та/або обігу підакцизної продукції.

ДПСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну, яким пропонується внести зміни до Порядку ведення та форми Реєстру заяв про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань чи податкового боргу.

З 1 травня 2024 року планують відновити митні перевірки.

Щоб виправити помилки в звітах щодо виробництва та/або обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, потрібно подати уточнюючі звіти. Коли за це не застосовується штраф – читайте в статті.

Чи є платником рентної плати за спеціальне використання води СГ, який з власної свердловини здійснює забір та використання води в об’ємі до 5 куб. м. на добу (без отримання дозволу на спеціальне водокористування)?

Яка перевірка проводиться та у які строки у разі неподання або несвоєчасного подання СГ податкових декларацій (розрахунків)?

Чи включається до оподаткованого доходу сума боргу, яка анульована кредитором до закінчення строку позовної давності, та за якою ознакою доходу відображається анульований борг у додатку 4ДФ до Розрахунку?

Про особливості справляння рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у 2024 році нагадали податківці.

Податкова знижка для фізосіб – документально підтверджена сума витрат у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу.

Нацбанк за результатами щорічного перегляду показників діяльності банків підтвердив статус системної важливості для 15 установ, що були в цьому переліку у 2023 році.