вгору

Придбання приватним нотаріусом товарів у підприємця-єдинника: що слід враховувати?

Нагадуємо нашим читачам, оподаткування доходів, отриманих фізособою-незалежником, регламентується ст. 178 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Оподатковуваним доходом фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності. У разі неотримання довідки про взяття на облік особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, об’єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат (п. 178.3 ПКУ).

 ПКУ не передбачено обмежень щодо включення фізособою-незалежником витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг) у ФОП-єдинників. При цьому, зазначені витрати повинні бути пов’язані із провадженням певного виду незалежної професійної діяльності та підтверджені документально.

З метою встановлення єдиного переліку витрат, пов’язаних з організацією роботи приватних нотаріусів, Мін’юстом у листі від 02.02.2006 р. № 31-35/20 наведено єдиний перелік витрат, які приватним нотаріусам необхідно враховувати при обчисленні загального річного оподатковуваного доходу.

Про це повідомили податківці ГУ ДПС у Дніпропетровській області.