вгору

Прийнято Закон про дерадянізацію законодавства України

ВРУ прийняла у другому читанні Закон про дерадянізацію законодавства України (законопроект від 29.10.2020 № 4284). Закон направлено на підпис Президенту.

Законопроект було зареєстровано у ВРУ ще в 2020 році, докладніше про нього ми писали тут та тут.

Зокрема, законом затверджується перелік нормативних актів радянського періоду, що не застосовуються на території України.

Також законом вносяться зміни до Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), Житловий кодекс (змінено назву Житлового кодексу Української РСР на Житловий кодекс України).

Зокрема, у КЗпП внесені такі зміни:

  • ч. першу ст. 21 викладено в такій редакції: «Трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем - фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець - фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін» (зараз трудовий договір укладається між працівником та власником);
  • друге речення ст. 168 викласти в такій редакції: «Роботодавець зобов'язаний обладнати приміщення для обігрівання і відпочинку працівників» (зараз такі обов’язки у власника або уповноваженого ним органу);
  • ч. третю ст. 188 викласти в такій редакції: «Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу здобувачів освіти закладів загальної середньої, професійної (професійнотехнічної), фахової передвищої чи вищої освіти, які здобувають у будь-якій формі початкову, базову середню чи профільну середню освіту для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює» (зараз – ця норма стосується лише учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів).

Отже, про нову редакцію КЗпП поки не йдеться.

Наразі текст прийнятого Закону ще не опубліковано, а отже докладно про прийняті зміни розглянемо після набрання чинності даним Законом.