вгору

Законодавство про воєнний стан змінять

Голова ВРУ Р. Стефанчук на своїй сторінці Facebook повідомив про прийняття значної кількості законів та законопроектів щодо дії воєнного стану. Крім того, на законодавчому рівні буде проведено дерадянізацію законодавства, адже розпочинає роботу законодавчий «антивірус».

Прийнято зареєстрований головою ВРУ закон «Про дерадянізацію законодавства України» (реєстр. № 4284). За словами Р. Стефанчука, цей закон прибере законодавчий непотріб, яким так щедро захаращене законодавство, і розпочався процес «вичищення» з майже актів органів держвлади та управління Союзу РСР, Української РСР (Української СРР). Такі акти будуть визнані такими, що не застосовуються на території України.

Крім того, окремі кодекси, які досі діють в Україні, позбудуться радянської термінології. Це дозволить підвищити якість українського законодавства, що є фундаментальною функцією Парламенту України.

Реалізація закону також передбачає обов’язок Кабміну в установлені строки розробити та внести на розгляд ВРУ проєкти Житлового кодексу України, Трудового кодексу України та Кодексу України про адміністративні проступки.

Крім того, 21 квітня 2022 р. на пленарному засіданні парламенту прийнято:
 

№ Закону /Законопроекту

Про що?

Прийнято в цілому:

 

Закон № 2212-IX від 21.04.2022 р. (законопроект № 7300)

«Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні"». Воєнний стан в Україні продовжено до 25 травня 2022 р.

Законопроект № 7278

«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора».

Звільнено від оподаткування винагороду за добровільно передану ЗСУ придатну бойову техніку держави-агресора.

Законопроект № 7299

«Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік"».

Збільшено обсяг внутрішніх і зовнішніх запозичень на 200 млрд грн, які планується використати на потреби оборони.

Законопроект № 7270

«Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України».

Визначено напрями захисту прав і свобод цивільного населення на тимчасово окупованих територіях.

Законопроект № 7275

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану».

Спрощено порядок отримання статусу безробітного та виплати допомоги по безробіттю.

Законопроект № 5847

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень між центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері цивільного захисту, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту».

Розмежовано повноваження МВС та ДСНС.

Законопроект № 3688

«Про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" щодо передачі цілісних майнових комплексів державних пожежно-рятувальних підрозділів (частин) та іншого майна Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту».

Покращено матеріально-технічне забезпечення пожежників «на місцях».

Законопроект № 6416

«Про внесення змін до пункту 3 розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я, та із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі».

Отже, продовжено участь міжнародних організацій у закупівлі ліків для України.

Законопроект № 7194

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб».

Дозволено конфіскувати майно тих, хто підтримує російську агресію, за рішенням суду.

Законопроект № 4284

«Про дерадянізацію законодавства України».

Визнано такими, що не застосовуються на території України, майже 1300 законодавчих актів органів держвлади й управління Союзу РСР, Української РСР (Української СРР).

Законопроект № 7301

Відкликаємо нардепа Медведчука з посади члена Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Прийнято за основу:

 

Законопроєкт № 7269

«Про внесення змін до Закону України "Про правовий режим воєнного стану" щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану».

Особливості здійснення повноважень органів місцевого самоврядування (ОМС) в умовах воєнного стану, процедура прийняття кадрових рішень щодо посад в ОМС.

Законопроєкт № 7280

«Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану».

Щодо звільнення від необхідності декларування подарунків, закупівель і пожертв, які передаються на користь ЗСУ.

Законопроєкт № 7255

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб'єктів забезпечення цивільного захисту та імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту».

Про підвищення ефективності цивільного захисту населення від воєнної загрози.

Закон № 2223-IX від 21.04.2022

«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей визначення рентної плати за видобування газу природного на період дії воєнного, надзвичайного стану».

Про оптимізацію податкового навантаження на вітчизняні газодобувні підприємства.

Законопроект № 7282

«Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності».

Щодо вирішення низки містобудівних питань, які виникли внаслідок військового вторгнення рф.

Законопроект № 7264

«Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану».

Щодо зменшення бюрократичного навантаження на аграріїв.

Законопроект № 7227

«Про внесення змін до Закону України "Про електронні комунікації" щодо підвищення ефективності організації роботи постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг в умовах воєнного стану».

Заходи для недопущення втручання ворожих сил у функціонування електронної комунікаційної мережі держави.

Законопроект № 7289

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану».

Щодо спрощення надання в користування земельних ділянок для потреб національної економіки, аграрного сектору та громадян України на час воєнного стану.


За результатами розгляду відхилено проекти законів:

  • про особливості приватизації державного майна в умовах воєнного стану (реєстр. № 7191);
  • про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин (реєстр. № 5388).

Аналогічна інформація розміщена на сайті ВРУ.