вгору

Прийнято Закон про заборону пластикових пакетів

ВРУ прийняла Закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України (законопроєкт від 18.09.2019 р. № 2051-1).

Про законопроєкт ми писали раніше.

Згідно з текстом законопроєкту до другого читання новоприйнятим законом передбачено, зокрема, наступне.

1. Забороняється розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

  • надтонких пластикових пакетів;
  • тонких пластикових пакетів;
  • оксорозкладних пластикових пакетів.

Заборона не поширюється на:

  • біорозкладні пластикові пакети.
  • надтонкі пластикові пакети шириною до 225 мм (без бокових складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим цим Законом вимогам, підлягають вилученню з обігу.

2. Розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі. Роздрібні ціни на пластикові пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, що встановлюються Кабміном.

Ці вимоги не поширюються на:

  • біорозкладні пластикові пакети;
  • надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

3. Суб’єкти господарювання, винні у порушенні законодавства щодо обмеження обігу пластикових пакетів на території України, несуть відповідальність у вигляді штрафів:

  • за незаконне розповсюдження пластикових пакетів – 8500 – 17000 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – 17000 – 34000 грн;
  • за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів – 1700 – 3400 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – 3400 – 8500 грн.

Штрафи застосовуватиме центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності, крім ч. 1 ст. 2 (щодо заборони розповсюдження пластикових пакетів) та абз. 2 ч. 2 ст. 6 (щодо штрафу за розповсюдження пластикових пакетів), які вводяться в дію через дев’ять місяців з дня опублікування цього Закону.