вгору

Про спрощення експорту товарів вартістю до 1000 євро та повернення митних перевірок

Українські підприємства та фізичні особи – підприємці, які пересилатимуть такі товари за межі митної території України у міжнародних поштових або експрес-відправленнях, не будуть подавати звичайні митні декларації. Це скоротить їх витрати на митно-брокерські послуги. 

Необхідне декларування будуть здійснювати оператори поштового зв’язку або експрес-перевізники шляхом подання до митного органу спеціального реєстру міжнародних поштових або експрес-відправлень (сьогодні така процедура запроваджена для декларування товарів для громадян). 

Відповідні зміни підтримані податковим комітетом у проекті Закону України від 03.07.2023 р. № 9456. 

Спрощення митних процедур для українського бізнесу, товари якого все ширше представлені в закордонних інтернет-магазинах, стане значною підтримкою розширення географії продажу українських товарів. 

Про це повідомила Н. Южаніна на своєму Телеграм-каналі. 

Крім того, Законом встановлено, що документальні перевірки дотримання вимог законодавства України з питань митної справи, у т. ч. щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів, не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються до 01.05.2024 р., акти (довідки) про результати документальних перевірок,зустрічних звірок, заперечення до актів перевірок та податкові повідомлення-рішення не надсилаються (не вручаються).  

З 01.05.2024 р. поновлюються на невикористаний строк документальні перевірки, зустрічні звірки, які були розпочаті та не завершені до 24.02.2022 р., крім документальних перевірок, зустрічних звірок, на які п. 9-34 розд. XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України (далі – МКУ) встановлено мораторій. Особливості проведення митними органами документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань митної справи, у т.ч. щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів, встановлені п. 9-34 цього розділу МКУ. 

Наразі Закон прийнято у другому читанні і готується на підпис. Остаточний текст не оприлюднено.