вгору

Про заборону реалізації магазинам безмитної торгівлі тютюнових виробів та жижі – у Законі № 3326

Відбулись зміни у законодавстві у сфері виробництва та обігу тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, призначених для реалізації магазинам безмитної торгівлі. 

З 01.10.2023 р. набирає чинності Закон України «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів» від 10.08.2023 р. № 3326-IX (далі – Закон № 3326), який опубліковано 02.09.2023 р. 

Відповідно до змін, зокрема, ст. 18 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР (далі – Закон № 481) доповнено новими частинами. Цими нормами передбачено, що: 

  • до припинення або скасування воєнного стану в Україні запроваджена заборона на реалізацію магазинам безмитної торгівлі, а також виробництво для таких цілей тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в е-сигаретах; 
  • за наявності у виробників станом на 01.10.2023 р. залишків тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, призначених для реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі виробники зобов’язані станом на 01.10.2023 р. провести у присутності представника ДПС інвентаризацію таких товарів (продукції) та подати таку інформацію із зазначенням даних про залишки таких товарів (продукції) та місця їх зберігання до ДПСУ, протягом двох робочих днів з дня завершення інвентаризації; 
  • дозволено здійснення у подальшому зберігання виробниками таких залишків товарів (продукції) лише у місцях, зазначених в інформації про результати проведеної інвентаризації, до припинення або скасування воєнного стану в Україні. 

Відповідальність за порушення 

При виявленні після 01.10.2023 р. фактів виробництва та/або зберігання (крім інвентаризаційних залишків у місцях зберігання, про які повідомлено ДПСУ), та/або транспортування, та/або реалізації, у т. ч. їх виробниками, тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в е-сигаретах, які були вироблені для цілей реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі товари вважаються немаркованими марками акцизного податку, а до таких суб’єктів господарювання застосовується відповідальність, передбачена ст. 17 Закону № 481 за виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію підакцизних товарів без марок акцизного податку – 200% вартості товару (продукції), але не менше 17000 грн. 

Про це повідомила ДПСУ.