вгору

Про запровадження спецрежиму оподаткування ІТ-індустрії

Нагадаємо нашим читачам, що у квітні 2021 року у першому читанні ВРУ було прийнято законопроєкт «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 03.11.2020 р. № 4303. Проєктом пропонується створити спецрежим оподаткування Дія Сіті – правовий та податковий режим, що передбачає цілий комплекс стимулів для розвитку IT-галузі, зокрема, продуктових компаній та стартапів. Він є добровільним і запроваджується як альтернатива поточним умовам.

Докладніше про це читайте у нашому матеріалі.

І от, у продовження до зазначеного законопроєкту, ВРУ 02.06.2021 року прийняла у першому читанні проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні (законопроєкт № 5376). Він регулює податкові умови спеціального правового режиму Дія City.

Законопроєкт № 5376 запроваджує спеціальний режим оподаткування компаній-резидентів Дія City та доходів їх працівників, в тому числі гіг-спеціалістів*.

* Визначення гіг-спеціалістів встановлено у законопроєкті № 4303. Це фізособи, які виконують роботи (надають послуги) в рамках здійснення резидентами Дія Сіті їх господарської діяльності на підставі гіг-контрактів, укладених відповідно до цього законопроєкту.

Проєкт передбачає такі податкові умови Дія City:

  • можливість обирати, який корпоративний податок сплачувати, – податок на прибуток (18%) чи податок на виведений капітал (ПнВК) за ставкою 9%;
  • податок на дохід фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 5%;
  • ЄСВ у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати;
  • 1,5% військового збору.

А також для стимулювання інвестицій:

  • 0% податку на дохід від реалізації фізособою частки в компанії-резиденті Дія City, якщо вона володіла часткою більше ніж 1 рік;
  • 0% на дохід фізосіб як дивіденди, які нараховані компанією-резидентом за умови їх виплати не частіше раз на 2 роки;
  • податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи. Розмір знижки залежатиме від суми угоди.

Планується, що цей Закон набере чинності з 01 січня 2022 року, крім окремих норм, які набирають чинності з 1 січня 2024 року.