вгору

Проект змін до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності

На сайті Федерації профспілок України оприлюднено проект наказу МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС «Про внесення змін до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності».

Згідно з проектом до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406, планують внести зміни щодо виправлення листка непрацездатності в умовах воєнного стану.

Так, Інструкцію доповнено новими нормами: на період воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування у випадках особистого звернення пацієнта, на ім’я якого видано бланк ЛН, стосовно виправлення помилок в раніше виданому бланку ЛН, рішення про виправлення приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності керівник закладу за місцем перебування пацієнта або за місцем отримання медичної та/або реабілітаційної допомоги при дотриманні таких умов:

· у разі неможливості звернення пацієнта до закладу охорони здоров’я, лікарем якого було видано бланк ЛН, у зв’язку з розташування такого закладу в районі проведення бойових дій, перебування в тимчасовій окупації, припинення діяльності в наслідок обставин непереробної сили.

Виправлення помилок можливе лише в таких графах ЛН:

· «прізвище, ім’я, по батькові непрацездатного» – при умові внесення змін не більше ніж на 35% букв кожного слова;

· «місце роботи: назва підприємства, установи, організації»; 

· «причина непрацездатності» – за наявності первинної облікової медичної документації.

Відповідальність лікарсько-консультативної комісії, що виправила помилку, поширюватиметься виключно на виправлену помилку. Відповідальність щодо обґрунтованості видачі самого ЛН несе безпосередньо лікар, який його видав.

У разі прийняття, цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.