вгору

Програмні РРО 2019: запитання-відповіді

29.10.2019

Наші читачі звертаються із запитаннями щодо особливостей роботи з програмними РРО.

Нагадуємо, що 19.10.2019 р. був підписаний Закон України від 20.09.2019 р. № 128-IX «Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» (далі – Закон № 128). Набрання ним чинності (за виключенням деяких норм) відбудеться за півроку – з 19.04.2020 р.

Наразі – відповіді на найактуальніші питання щодо застосування програмного РРО 2019.

1. Програмний РРО буде виконувати фіскальні функції. Що це означає?

Фіскальними функціями програмного РРО є його здатність забезпечувати одноразове занесення для довгострокового зберігання на фіскальному сервері ДПС та багаторазове зчитування і неможливість зміни підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі, або про обсяг операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі (пп. 1 п. 2 розд. I Закону № 128).

2. Як відомо, класичні РРО мають бути опломбованими. А що відомо щодо програмних РРО? Чи слід їх реєструвати?

Програмні РРО мають бути зареєстрованими сервером контролюючого органу (ДПС) у відповідному реєстрі (пп. 2 п. 3 розд. I Закону № 128). До Реєстру програмних РРО вносяться програмні реєстратори в момент присвоєння їм фіскального номера фіскальним сервером ДПС. Також до цього Реєстру вносяться відомості про суб’єкта господарювання та його господарські одиниці, де застосовуються  такі реєстратори, дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються такими РРО (пп. 11 п. 2 розд. I Закону № 128).

3. Що відомо про розрахунковий документ для програмного РРО?

Відповідно до пп. 5 п. 2 розд. I Закону № 128 розрахунковий документ для програмного РРО – це електронний документ встановленої форми та змісту, створений програмним РРО, що підтверджує факт продажу чи повернення товарів, надання послуг, операції з видачі готівки держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютою за готівку.

4. Які документи повинні подавати до ДПС користувачі програмних РРО?

Суб’єкти господарювання, які використовують програмні РРО, повинні подавати до ДПС по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні фіскальні звіти та електронні фіскальні звітні чеки (пп. 5 п. 3 розд. I Закону № 128).

Відповідно до пп. 11 п. 2 розд. I Закону № 128 електронний фіскальний звітний чек – це документ, створений програмним РРО, що містить дані денного звіту, зареєстрований фіскальним сервером ДПС, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити фіскального звітного чека за встановленою формою.

До відома наших користувачів! Денний звіт містить інформацію про денні підсумки розрахункових операцій, проведених із застосуванням програмного РРО (пп. 10 п. 2 розд. I Закону № 128).

Своєю чергою, електронний фіскальний звіт – це документ, створений програмним РРО, що містить дані фіскального звіту, зареєстрований фіскальним сервером ДПС, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити фіскального звіту за встановленою формою (пп. 11 п. 2 розд. I Закону № 128).

5. Для чого створюються електронні копії розрахункових документів, чеків тощо?

Відповідно до пп. 11 п. 2 розд. I Закону № 128 електронні копії розрахункових документів, фіскальних звітних чеків є ідентичними до їх оригіналів, створюються у формі електронних даних та можуть використовуватися ДПС як податкова інформація та під час проведення перевірок платників податків.

6. Як бути з програмним РРО на період поламки?

На період виходу з ладу програмного реєстратора розрахункових операцій проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей (п. 5 розд. I Закону № 128).

7. Чи проводяться розрахункові операції на період відсутності інтернету та яким чином? Чи є якісь особливості?

Згідно з п. 5 розд. I Закону № 128 на період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн. Такий режим може тривати не більше 36 годин. У цей період створюються електронні розрахункові документи, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС.

Суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, не більше 168 год. протягом календарного місяця.

Наразі Порядок визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи програмного РРО в режимі офлайн не затверджений. Він має бути затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

8. На продовження попереднього питання, як діяти при відновленні зв’язку?

У разі проведення розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між програмним реєстратором РРО та фіскальним сервером ДПС протягом 1 години після відновлення такого зв’язку слід повідомити контролюючий орган засобами телекомунікацій про час і дату початку та завершення проведення розрахункових операцій у цей період за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (пп. 8 п. 3 розд. I Закону № 128).

Також протягом 1 год. після встановлення зв’язку із фіскальним сервером ДПС здійснюється передача копій створених програмним РРО розрахункових документів з присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами до фіскального сервера ДПС. Такі розрахункові документи мають бути передані до моменту передачі електронного фіскального звіту, електронного фіскального звітного чека за день, коли були сформовані такі розрахункові документи.

Такі розрахункові документи мають зберігатися програмним РРО до моменту отримання від ДПС підтвердження про доставку розрахункових документів (п. 5 розд. I Закону № 128). 

9. Чи є особливості при торгівлі валютою за готівку на період поламки тощо програмного РРО?

Відповідно п. 5 розд. I Закону № 128 у разі виходу з ладу програмного РРО, що застосовується для реєстрації операцій з торгівлі валютою за готівку, відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС облік з таких операцій та формування розрахункових документів здійснюються у порядку, встановленому НБУ.

Читайте також у Блозі бухгалтера та розділі Інформер програми М.E.Doc матеріал «Програмні РРО: знайомимось детальніше».

Пропонуємо переглянути відео, у якому Ви знайдете корисну інформацію про програмні РРО.