вгору

Програмний РРО: добірка наших публікацій

23.12.2019

Закони щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг прийняті і опубліковані в офіційних виданнях, а деякі норми наберуть чинності вже 19.04.2020 р.

Нагадаємо, йдеться про Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20.09.2019р. №128 (далі – Закон - № 128) та Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» № 129-ІХ від 20.09.2019 р. (далі – Закон № 129). Про проекти законів ми писали у нашому матеріалі.

До Вашої уваги – добірка публікацій щодо особливостей впровадження програмних РРО:

Запроваджено програмні РРО – альтернатива касовим апаратам;

Прийняті Закони щодо програмних РРО започатковують онлайн-фіскалізацію, з можливістю формувати електронні чеки, підписувати їх за допомогою КЕП та реєструвати в ДПС в режимі реального часу. Водночас, присвоєний розрахунковій операції фіскальний номер покупець зможе отримати на мобільний або, за необхідності, знайти в онлайн-системі.

Програмні РРО: знайомимось детальніше;

Відповідно до норм Закону № 128 програмні РРО можна застосовувати з 19.04.2020р.

Важливо! Функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який гаджет – планшет, смартфон, тощо. Для цього необхідно встановити відповідне програмне забезпечення, що дозволить такому пристрою виконувати фіскальні функції, та мати безперервний доступ до Інтернету.

Програмні РРО 2019: запитаннявідповіді.

У матеріалі надано основні відповіді щодо виконання фіскальних функцій програмними РРО, порядку їх реєстрації, чи працюють вони на період поламки та відсутності інтернету тощо.

Мінфін розробив проєкти нормативно-правових актів, необхідних для запровадження програмних РРО.

Про оприлюднені проєкти порядків реєстрації та застосування програмних РРО та інші нормативно-правові акти, які стосуються запровадження програмних РРО.

Доповнюємо добірку публікацій найсвіжішими відповідями на актуальні запитання.

1. Як здійснити перехід на програмний РРО із звичайного?

Законом № 128 внесено зміни до Закону № 265. Зокрема, розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265 доповнився пунктом 10. Відповідно до цієї норми суб’єкти господарювання, які у зв’язку із застосуванням програмних РРО вирішили відмовитися від застосування РРО, строк служби яких не закінчився, повинні скасувати реєстрацію таких РРО у встановленому порядку із поданням до контролюючих органів звітних документів, передбачених Законом № 265. Норма набирає чинності з 19.04.2020 р.

2. Як видати розрахунковий документ в електронній формі?

При отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку продавець зобов’язаний надати покупцю розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції. Ця норма встановлена Законом № 128.

Розрахунковий документ може надаватися, у т. ч., але не виключно, з відтворюванням відповідного QR-коду на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний РРО. Цей код дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти.

Всі матеріали розміщено у Блозі бухгалтера та розділі Інформер програми М.E.Doc.