вгору

Рядки 5.1 та 6.1 уточнюючої декларації з податку на нерухомість: чи заповнювати?

Податківці відповіли на запитання: чи заповнюються рядки 5.1 та/або 6.1 табличної частини податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – нерухомість) з типом «Уточнююча»?

Нагадуємо, що платники податку на нерухомість – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до ДПС за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Декларація), за встановленою формою, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Це передбачено пп. 266.7.5 Податкового кодексу України.

 Форма Декларації, затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 408 (у редакції наказу Мінфіну від 15.11.2018 р. № 897), передбачає заповнення додатків, які є її невід’ємною частиною:

  • додатка 1 (для об’єктів житлової нерухомості);
  • додатка 2 (для об’єктів нежитлової нерухомості.

У табличній частина декларації є рядки 5.1 та/або 6.1. У них зазначається податкове зобов’язання з податку на нерухомість за податковий (звітний) період:

  • у рядку 5.1 – сума податкового зобов’язання за житлову нерухомість, яке повинно відповідати значенню (сумі значень) колонки 20 «сума податкового зобов’язання до сплати, усього» рядка 3 розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 1 (додатків 1) до Декларації (далі – колонка 20 розд. І додатка 1); 
  • у рядку 6.1 – значення (сума значень) колонки 19 «сума податкового зобов’язання за нежитлову нерухомість до сплати, усього» рядка 3 розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 2 (додатків 2) до Декларації (далі – колонка 19 розд. І додатка 2). 

 Отже, рядки 5.1 та/або 6.1 табличної частини Декларації з типом «Уточнююча» заповнюються лише у випадку уточнення показників, які призводять до зміни значень колонки 20 розд. І додатка 1 та/або колонки 19 розд. І додатка 2.

Відповідь розміщена на Загальнодоступному Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 106.07.

Про те, як зробити уточнення у податковій декларації з податку на нерухомість за 2020 рік, та чи можливе донарахування податку за нерухомість за попередні рокичитайте у Блозі бухгалтера та Інформері  програми M.E.Doc. Приєднуйтесь до нашого Telegram-каналу.