вгору

Роботодавців знову планують зобов'язати виплачувати середній заробіток мобілізованим: законопроект № 7584

Нагадаємо нашим читачам, що з 19.07.2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 року № 2352-IX, яким, зокрема, скасовано норму щодо збереження мобілізованим працівникам середнього заробітку за місцем роботи.

Докладніше про цей закон читайте тут.

Однак 25.07.2022 року у ВРУ зареєстровано новий законопроект від 25.07.2022 № 7584, яким пропонується знову повернути нарахування та виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам за місцем роботи.

Як повідомила Н. Южаніна на Телеграм-каналі, законопроектом пропонується два нововведення:

1.    для працівників, призваних на військову службу, – збереження середнього заробітку на підприємствах, в установах, організаціях;

2.    для роботодавців таких працівників, які виплачуватимуть таку середню заробітну плату, – компенсувати відповідні втрати. Тобто для суб’єктів господарювання – право зменшити на суми таких виплат податкові зобов'язання із податків і зборів, що зараховуються до державного бюджету, протягом воєнного стану та 12 місяців після його припинення або скасування.

Отже, у разі ухвалення даного законопроекту, роботодавців знову зобов’яжуть нараховувати та виплачувати середню зарплату мобілізованим працівникам. При цьому, такі витрати роботодавців буде компенсувати держава.