вгору

Самостійне виправлення помилок під час дії воєнного стану: чи будуть штрафи?

Податківці нагадали, чи будуть нараховуватися штрафні санкції при самостійному виправленні помилок під час війни.

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

При самостійному виправленні платником податків у податкових періодах до 25.07.2022 р., з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, які припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені. Це передбачено абз. шостим – сьомим пп. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Платники ПДВ, тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, не мають права на подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій, передбаченого п. 50.1 ПКУ, за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 р. із показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ.

Про це інформує ГУ ДПС у Дніпропетровській області.