вгору

З 28.04.2020 року оновлено вимоги для переказу коштів

Нагадаємо нашим читачам, що з 28.04.2020 р. набирає чинності новий Закон України від 06.12.2019 р. № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Коментар до нового закону читайте у Блозі бухгалтера.

Одним з нововведень цього Закону є встановлення оновлених вимог до переліку інформації про платника та отримувача, що повинна супроводжувати переказ коштів.

У зв’язку з цим розповсюджується інформація, що з 28.04.2020 року будуть зупинені платіжні системи. І, як нібито наслідок, здійснити звичайні операції – сплатити комунальні послуги, здійснити грошові перекази, сплатити за товари/послуги – буде неможливо.

НБУ зауважив, що дана інформація не відповідає дійсності та надав роз’яснення, як насправді з 28.04.2020 року будуть здійснюватись такі операції.

Законом передбачені дві основні вимоги:

- здійснити ідентифікацію та верифікацію платника;

- супроводити переказ коштів необхідним переліком даних щодо платника та отримувача.

При цьому, НБУ звертає увагу, що оновлені вимоги Закону не поширюються на:

  • сплату житлово-комунальних послуг, сплату податків, штрафів, інших обов’язкових зборів та платежів (незалежно від суми);
  • сплату кредиту у сумі до 30 тис. грн;
  • перекази для оплати товарів і послуг, що здійснені платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
  • всі готівкові перекази в межах України у сумі до 5 тис. грн;
  • зняття коштів з власного рахунку.

НБУ надіслав відповідні роз’яснення банкам та небанківським фінансовим установам листом від 13.04.2020 №25-0006/18603. Регулятор рекомендував їм завчасно проаналізувати свої внутрішні процедури (процеси) та привести їх у відповідність до вимог Закону, а також налаштувати автоматизовані системи таким чином, щоб забезпечити супроводження переказів коштів необхідною інформацією про платника та отримувача.

Водночас НБУ підготував для банків грунтовні зміни щодо підходів проведення дистанційної ідентифікації та верифікації клієнтів.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.