вгору

Що потрібно для укладання договорів про визнання електронних документів?

Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557 (далі – Порядок №557). Електронний документообіг здійснюється на підставі Договору про визнання електронних документів (п.1 р. ІІ Порядку №557).

Для цього необхідно заповнити та надіслати до фіскального органу за основним місцем обліку в електронному вигляді Заяву про приєднання до договору про визнання електронних документів F/J1392001 (далі – Заява).

Заява направляється платником податку тільки один раз. Після приєднання до Договору платника податків включають в систему подання документів в електронному вигляді до територіального органу ДФС, що дає можливість надсилати звіти в електронному вигляді.

Відповідно до вимог Порядку №557 Договори про визнання електронних документів розміщуються у відкритій частині електронного сервісу ДФС «Електронний кабінет платника».

Слід зазначити, що уже діючий договір є чинним, поки не закінчиться термін дії ЕЦП, за допомогою яких він був підписаний. Отже, повторно відправляти «Заяву» (F/J1392001)» не потрібно.

Про це нагадали податківці ГУ ДФС у Запорізькій області.

До відома користувачів!

Заяву можна подати через програму M.E.Doc. Для заповнення реквізитів Заяви вам знадобиться номер Договору про визнання електронних документів. Дані про Договір ви можете обрати з довідника, що підключений до відповідних полів бланку Заяви про приєднання.

Перевірити заповнену Заяву можна за допомогою команди «Перевірити звіт» або скориставшись клавішами F4–F6. Після цього потрібно підписати Заяву ЕЦП та відправити документ до контролюючого органу на адресу Інформаційного порталу ДФС – [email protected].

Сертифікати, якими підписано Заяву, автоматично додаються до бази сертифікатів "Інформаційного порталу ДФС". І відтепер можна формувати та відправляти звіти в електронному вигляді з використанням ЕЦП в ДФС.

Зверніть увагу!

Детальніше про створення Заяви на приєднання та інших звітів можна дізнатися, скориставшись функціональною клавішею F1«Допомога» у програмі M.E.Doc.

Посилені сертифікати ЕЦП застосовуються при надсиланні звітності до органів ДФС та митної служби, Пенсійного фонду України та інших відомств.

Докладніше на цю тему читайте матеріали на нашому сайті:

- M.E.Doc: електронний документообіг та звітність в одній програмі;

- Як перевірити чинність та термін дії посиленого сертифіката ЕЦП.