вгору

Щодо оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних

Мінекономіки листом від 10.01.2024 р. № 2704-20/2153-01 надало роз’яснення стосовно оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних, а саме, щодо оформлення та/або переоформлення Посвідчень про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час (далі ‒ Посвідчення). 

Роз’яснення надано відповідно до повноважень, визначених ст. 13-1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 р.  № 3543-XII щодо організації бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час, з метою забезпечення взаємоузгодженої роботи органів держвлади, інших держорганів (далі – держоргани), органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій (далі – підприємства) з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (далі ‒ ТЦК та СП), органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки України. 

Так, відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою КМУ від 04.02.2015 р. № 45 (далі ‒ Порядок) (цей Порядок для службового використання – ред.), керівникам держорганів, органів місцевого самоврядування, підприємств Мінекономіки пропонує:  

1) організувати взаємодію з ТЦК та СП (органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки України) за місцем розташування державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства щодо термінів оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час відповідно до Порядку;  

2) підготувати визначені Порядком документи щодо бронювання військовозобов’язаних з урахуванням таких вимог:  

  • військовозобов’язаним, які під час дії воєнного стану набули право на відстрочку, або прийняті на роботу в держоргани, місцеві органи, підприємства на посади, які включені до затверджених Урядом переліків посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, оформити Посвідчення та Повідомлення про зарахування військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік (далі – Повідомлення).  

У відповідних позиціях Посвідчення та Повідомлення, оформлених з урахуванням змін, внесених, зокрема, постановою КМУ від 06.06.2023 р. № 571, щодо строку дії відстрочки зазначити:  

  • військовозобов’язаних, які працюють в державних, місцевих органах – «на строк проведення мобілізації»; військовозобов’язаних, які працюють на підприємстві – «на шість місяців»; 
  • військовозобов’язаним підприємств, яким необхідно продовжити бронювання у зв’язку із завершенням строку дії наданої їм відстрочки від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час (далі – відстрочка), оформити нові Посвідчення та Повідомлення, у яких в позиціях щодо строку дії відстрочки зазначити – «на шість місяців».  

Водночас Мінекономіки інформує, що Порядок не містить норм щодо обмежень в бронюванні військовозобов’язаних, які мають дефіцитну для ЗСУ військово-облікову спеціальність. 

Генштабу ЗСУ запропоновано скоординувати роботу ТЦК та СП щодо використання в роботі зазначених рекомендацій стосовно порядку оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних. 

Також читайте про те, що Порядок бронювання військовозобов’язаних працівників підприємств ОПК зазнав змін.