вгору

Щодо відновлення податкового кредиту для імпортерів-єдинників

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 р. № 3219-IX підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового Кодексу (далі – ПКУ) доповнено новим п. 9-1 щодо нюансів переходу суб’єктів господарювання, які використовували особливості оподаткування, на систему оподаткування, на якій вони перебували до такого переходу. 

Так, імпортери – платники єдиного податку 2%, у яких була призупинена реєстрація платником ПДВ відповідно до пп. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ та яким з 01.08.2023 р. автоматично відновлено права та обов’язки, встановлені розд. V та підрозд. 2 розд. XX цього Кодексу, які під час перебування на спрощеній системі імпортували товари, отримали можливість включити суму ПДВ, сплаченого на митниці, до складу податкового кредиту. Це право зберігається до 31.10.2023 р. 

Якщо такі товари були використані до 01.08.2023 р., то одночасно складається зведена ПН для компенсації податкового кредиту. База оподаткування – митна вартість для товарів і залишкова вартість – для необоротніх активів. 

Якщо товари в наявності – податковий кредит зберігається, також збільшується реєстраційний ліміт на суму імпортного ПДВ. 

Про це нагадало ГУ ДПС у Черкаській області. 

Також читайте на цю тему Відновлення реєстрації платником ПДВ: деякі особливості.