вгору

Щодо змін до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН

Нагадуємо нашим читачам, 12.10.2022 р. КМУ затвердив постанову про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165.

Постановою КМУ від 12.10.2022 р. № 1154, зокрема, внесено зміни до критеріїв ризиковості, якими виключено норму переважання в залишку понад 50% груп товарів (продукції), визначених ДПС та затверджених відповідним наказом. Отже, з урахуванням таких змін відбувається автоматизований моніторинг та перевірка не тільки залишків ризикових, а усіх товарів на умовному складі платника.

Також виключено можливість безумовної реєстрації розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості хоча б одного з товарів/послуг їх постачальнику. До того ж передбачено вимогу щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (далі – ПН/РК) платника податку, яким подано для реєстрації ПН та РК в ЄРПН, у разі, якщо такий платник відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку. Про це ми повідомляли тут.

Для уникнення зупинки реєстрації ПН/РК в ЄРПН платникам необхідно подавати на розгляд комісії регіонального рівня Таблицю даних платника податку (далі – Таблиця даних) за встановленою формою разом з поясненням з посиланням на податкову та іншу звітність платника.

Детальніше щодо порядку подання Таблиці даних можна дізнатися тут.

Для полегшення роботи бізнесу у цьому сегменті ДПС організовано роботу «гарячих ліній» з питань зупинення ПН/РК в ЄРПН, які працюють у кожному тероргані ДПС (https://tax.gov.ua/others/kontakti/perelik-garyachih-liniy).

Про це інформує ДПСУ.