вгору

У порядку блокування реєстрації ПН/РК – зміни

Постановою КМУ «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 12.10.2022 р. № 1154 запроваджено зміни в порядку зупинення реєстрації ПН/РК.

Що змінилось?

1.  Виключено можливість безумовної реєстрації розрахунків коригування, складених постачальником товарів/ послуг до ПН, що складена на отримувача-платника ПДВ, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості хоча б одного з товарів/послуг його постачальнику.

2. Передбачено вимогу щодо здійснення реєстрації ПН/РК платника податку, яким подано для реєстрації ПН та РК в ЄРПН, у разі якщо такий платник відповіджає хоча одному критерію ризиковості платника податку.

3. Внесено зміни до критерії ризиковості здійснення операцій платниками ПДВ.

Зокрема, виключено норму щодо переважання в залишку понад 50% груп товарів (продукції), визначених ДПС та затверджених відповідним наказом, оприлюдненим на офіційному вебасйті ДПС.

Тепер першим критерієм (п. 1 додатка № 3 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165. ДПС перевіряє віртуальні залишки товарів і, у разі перевищення реалізованих товарів над залишками у 1,5 рази, має право блокувати реєстрацію ПН.

Тобто, з урахуванням змін, ДПС буде перевіряти не тільки залишки ризикових, а й всіх товарів.

4. Встановлено обов’язок комісій ДПС приймати рішення про неврахування Таблиці даних платника податку у разі:

  • відповідності платника ПДВ критеріям ризиковості;
  • надходження до контролюючого органу податкової інформації щодо невідповідності відомостей, зазначених в Таблиці даних платника податку, видам економічної діяльності відповідно до КВЕД, кодам товарів згідно з УКТ ЗЕД та/або кодам послуг згідно з ДКПП, що постачаються та/або отримуються платником податку, ввозяться на митну територію України.

Про це інформує Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Додаткового читайте на цю тему у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі:

Термін подання пояснень у разі блокування ПН/РК під час ВС;

ДПС може відмовити у прийнятті Таблиці даних, якщо платник підпадає під критерії ризикових;

За яких умов Таблиця даних враховується автоматично?

Зупинили реєстрацію ПН/РК в ЄРПН: як подати Таблицю даних?