вгору

Штраф за донарахування своєчасно ненарахованого ЄСВ

Відповідно до пп. 3 п. 2 розд. VІI Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, за донарахування контролюючим органом або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ до 01.01.2015 р. накладається штраф у розмірі 5% зазначеної суми, а після 01.01.2015 р. – 10% зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більше 50% суми донарахованого ЄСВ.

Для розрахунку зазначеного штрафу кількість звітних періодів розраховується, починаючи з місяця, на який припадає термін подання звітності за період, за який донараховано (обчислено) суми ЄСВ, та закінчуючи місяцем, на який припадає отримання таким платником акта перевірки від контролюючого органу або в якому він подав звітність, де зазначено такі донараховані суми.

Якщо за результатами перевірки виявлено в окремих місяцях суми донарахованого (своєчасно не обчисленого) ЄСВ, то за кожне таке донарахування (кожний місяць) відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI накладається штраф у порядку та розмірах, визначених у абзацах четвертому – сьомому пп. 3 п. 2 розд. VІI Інструкції № 449.

Для дотримання вимог щодо максимального розміру (50%) штрафу:

  • визначається сукупно сума донарахувань за всіма звітними періодами, в яких вони виявлені;
  • визначається сукупно сума штрафу за всіма звітними періодами, у яких виявлені донарахування та за якими нараховано такі штрафи;
  • здійснюється обрахування максимального розміру штрафу від сукупної суми донарахувань та порівнюється із фактично нарахованою сумою штрафів, визначеною сукупно за всі звітні періоди, в яких донараховано суми ЄСВ.

До сплати визначаються суми штрафів, що не перевищують максимального їх розміру, визначеного цим підпунктом.

При цьому складається рішення про застосування штрафних санкцій за донарахування відповідним контролюючим органом або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ за формою згідно з додатком 13 до Інструкції № 449.

 Підставою для прийняття відповідного рішення є акт перевірки платника ЄСВ.

Про це повідомило Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.