вгору

Систему перевірок бізнесу планують перезавантажити: Уряд підтримав законопроєкти

28.07.2021 р. Уряд схвалив декілька законопроєктів, покликаних перезавантажити систему перевірок бізнесу та створити сприятливий бізнес-клімат в Україні.

Передбачено, що реалізація законопроєкту «Про основні засади державного нагляду (контролю)» сприятиме зменшенню регуляторного навантаження на доброчесний бізнес та впровадженню додаткових інструментів забезпечення прав громадян.

Зокрема, законопроєктом пропонується:

  • запровадити добровільне страхування цивільної відповідальності діяльності підприємців;
  • запровадити аудит діяльності компаній, як окремого функціоналу, що дозволяє підприємствам запобігти порушенню вимог законодавства;
  • створити інститут громадських Рад з питань держнагляду при органах контролю, що дозволить підвищити об’єктивність та публічність розгляду скарг підприємців;
  • цифровізувати процеси державного контролю;
  • посилити відповідальність посадових осіб органів держнагляду;
  • удосконалити процедури зупинення діяльності суб’єктів господарювання;
  • визначити в Кодексі адміністративного судочинства процедури скороченого провадження у справах за зверненнями органів держнагляду до суду щодо недопущення до перевірки, зупинення діяльності підприємців для усунення порушень, які несуть загрозу життю та здоров’ю людей.

Крім того, Уряд схвалив проєкт закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвищення відповідальності посадових осіб органів державного нагляду (контролю)». Цим законопроєктом пропонується посилити відповідальність посадових осіб органів контролю та збільшити суму адмінштрафу за порушення вимог законодавства з питань здійснення держнагляду – з 850 грн до 4250 грн.

Про це повідомлено на Урядовому порталі.