вгору

Скорочено перелік підстав щодо неможливості виконання податкових обов’язків

Мінфін наказом від 18.09.2023 р. № 503 (далі – Наказ № 503) виключив з розд. II Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України, затвердженого наказом Мінфіну від 29.07.2022 р. № 225 (далі – Порядок № 225), підставу щодо підтвердження неможливості виконання податкових обов’язків платниками податків-юрособами та їх відокремленими підрозділами (у т. ч. обов’язків податкових агентів), а саме: 

- можливість витоку інформації щодо обсягів та місць зберігання пального або спирту етилового та їх знищення надалі внаслідок складання та реєстрації акцизних накладних, та/або подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, та/або подання заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними тощо (виключно в частині виконання визначених цим абзацом обов’язків). 

Цю підставу виключено і для платників податків-фізосіб, зокрема самозайнятих осіб. 

До відома! Про усі підстави неможливості виконання податкових обовязків ми повідомляли тут. 

До платників податків акцизного податку, які станом на дату набрання чинності цим наказом не мають можливості виконувати податковий обов’язок щодо реєстрації акцизних накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних та подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, застосовуються правила для підтвердження такої неможливості, передбачені Порядком № 225, з урахуванням змін, внесених Наказом № 503. 

Наказ № 503 набирає чинності з дня його офіційного опублікування. На час написання матеріалу не є опублікованим.