вгору

Спрощено ведення касових операцій у національній валюті для підприємців

НБУ спрощує фізичним особам – підприємцям ведення касових операцій у національній валюті.

Це зумовлено тим, що Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» від 14.07.2020 р. № 786-IX спростив роботу ФОПів-єдинників 1та 2 груп та єдинників 3 групи, які не є платниками ПДВ, а саме – скасоване ведення книги обліку доходів фізичними особами-підприємцями. Такі фізичні особи-підприємці вестимуть облік у довільній формі (паперовій або електронній), помісячно відображаючи отримані доходи. Докладніше про це – у матеріалі.

Оскільки чинне Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148, містить посилання на документи, які застосовують фізичні особи – підприємці для обліку готівки, НБУ привів його у відповідність до вимог цього закону.

Також урегульовані питання щодо вимог оформлення суб’єктами господарювання заготівлі металобрухту та операцій із металобрухтом за готівкові кошти відповідно до норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом» від 14.07.2020 р. № 776-IX.

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 08.12.2020 р. № 155 "Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні". Вона набирає чинності з 15.12.2020 р., водночас підпункти, що стосуються спрощення обліку фізичними особами-підприємцями, – із 01.01.2021 р.

Про це повідомив НБУ.