вгору

Статзвітність-2020: що змінилося та чого очікувати?

Тема статзвітності на початку року досить актуальна для бухгалтерів, оскільки з перших днів нового року потрібно подавати звітність до Держстату за минулий 2019 рік та за І квартал 2020 року.

Багатьох бухгалтерів стурбувала новина про те, що з 01.01.2020 року були скорочені відділи статистики у районах, про що ми писали в Блозі бухгалтера:

«з 1 січня 2020 року припиняють свою діяльність відділи статистики у районах.

У зв'язку з цим, респонденти в районах та містах обласного значення, які подавали звіти в паперовому вигляді, мають подавати державну статистичну та фінансову звітність до Головних управлінь статистики в областях

Хочемо заспокоїти платників, які подають статзвітність у електронній формі: для Вас нічого не змінилось. Оптимізація структури статистичних органів вплине лише на тих платників, які подавали свої звіти у паперовому вигляді. Їм тепер потрібно обирати. Подавати звіти до обласних управлінь статистики в паперовому вигляді, що, по-перше, незручно, адже доведеться їхати до іншого населеного пункту. По-друге, у зв’язку з великим навантаженням на обласні управління, можливі величезні черги. Або скористатись зручним програмним забезпеченням, щоб вчасно подати всю звітність до Держстату.

Повний перелік статистичних звітів є в програмі M.E.Doc (див. Рис. 1) та на вебсервісі СОТА (див. Рис. 2).

Рис. 1

Рис. 2

Крім того, в СОТА є можливість отримати перелік форм державних статистичних спостережень, які має подавати саме ваше підприємство упродовж поточного року до органів державної статистики. Для цього у розділі Реєстр звітів потрібно натиснути на кнопку Інше та обрати Звітую в ДСС (див. Рис. 3).

Рис. 3

Після цього з’явиться перелік статзвітів, які конкретний платник податків має подавати в поточному році (див. Рис. 4).

Рис. 4

Ще одним інформаційним приводом на початку нового року, який зацікавив бухгалтерів, було повідомлення Д. Дубілета на його сторінці на Facebook про плани Уряду щодо значного скорочення обсягу статистичної звітності, а саме скасування біля 40% форм Держстату, які заповнюють українські підприємства.

При цьому 27.01.2020 р. Держстат планує оприлюднити оновлений перелік форм державних статистичних спостережень в сервісі «Пошук за кодом ЄДРПОУ».

Це не стосується звітності за 2019 рік. Її потрібно подати у повному обсязі. Також статзвітність за І квартал 2020 року, зокрема, за формами № 2К-С (квартальна), № 2К-Б (квартальна), № 2К-Т (квартальна), вже була подана підприємствами, оскільки граничний строк її подання настав 10.01.2020 року.

Звертаємо увагу! До офіційних роз’яснень Держстату щодо скасування форм статзвітності усі форми подаються у повному обсязі.

Отже, очікуємо офіційних роз’яснень Держстату щодо скасування форм статзвітності.