вгору

Трудові договори та кадрові документи можуть бути електронними

За бажанням роботодавця може бути запроваджено електронний кадровий документообіг. У першому читанні прийнято проєкт Закону України від 11.10.2019 р. № 2260 «Про внесення змін до деяких законів України» (далі –  Законопроєкт № 2260).

Законопроєктом № 2260 пропонуються зміни, зокрема, до Кодексу Законів про працю України (далі – КЗпП), Закону України «Про звернення громадян» та Закону України «Про доступ до публічної інформації», тощо.

Письмова форма документа для цілей трудового законодавства

До КЗпП пропонується внести ст. 5 з  визначенням письмової форми документа. Письмовою формою документа є документ, створений у паперовій або електронній формі (у т. ч. в автоматичному режимі) з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги», складення та/або подання, надіслання якого передбачене цим Кодексом.

Отже, трудовий договір та вся кадрова документація (накази про прийняття на роботу, переведення, щорічні та додаткові відпустки тощо) може вестися в електронній формі за власним бажанням роботодавця.  Для цього як керівник, так і працівник (зокрема, потенційний) повинен мати власні електронні підписи для узгодження відповідних документів.

При цьому у вищенаведених законах пропонується визначити, що паперовий документ, засвідчений власноручним підписом (письмовий документ), та електронний документ мають однакову юридичну силу.

Планується, що у разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування, крім окремої норми.