вгору

У юрособи-єдинника в середині кварталу виник податковий борг понад 3060 грн: що врахувати?

До відома! Єдинники зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування за наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абз. третім п. 59.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів. Це визначено пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ. 

При цьому, податковий борг – сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ. 

Податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 180 нмдг (3060 грн). У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує 180 нмдг, ДПС надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків. Строк давності, визначений п. 102.4 ПКУ для стягнення податкового боргу, у такому випадку розпочинається не раніше дня виникнення податкового боргу у сумі, що перевищує 180 нмдг (абз. третій п. 59.1 ПКУ). 

Отже, якщо у юрособи-єдинника 3 групи в середині кварталу виник податковий борг у сумі понад 3060 грн, то відлік двох послідовних кварталів (6 місяців) з метою її переходу на загальну систему починається з 01 числа місяця, наступного за кварталом, в якому виник такий борг. При цьому протягом шести наступних місяців у такого платника перевіряється наявність боргу на кожне 01 число місяця. 

Таким чином, якщо податковий борг в сумі понад 3060 грн обліковується у юрособи-єдинника 3 групи на кожне перше число протягом 6-ти послідовних місяців, наступних за кварталом, в якому він виник, такий платник зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів в останній день другого із двох послідовних кварталів (останній день шостого місяця). 

Про це інформує ГУ ДПС у Харківській області.