вгору

Уряд планує запровадити в експериментальному режимі е-ВТТН

Президент України підписав Указ «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави» від 08.11.2019 року №837/2019, відповідно до якого Кабмін повинен вжити заходів до 31 грудня 2019 року стосовно, зокрема, упровадження в експериментальному режимі електронної ТТН.

Нагадаємо, що на засіданні Комітету з питань фінансової, податкової та митної політики 01.11.2019 року обговорювалось питання щодо запровадження ефективної системи контролю за переміщенням, перепродажем та реалізацією ризикових категорій товарів у країні. Про це ми повідомляли у Підсумках тижня.

Звертаємо увагу, що дані нововведення стосується всіх суб’єктів господарювання, які виписують ТТН та ПН, а також реалізують товари. Тема дуже важлива, тому не будьте байдужими – беріть участь у обговоренні даних ініціатив Комітету, щоб спільними зусиллями були враховані всі нюанси при впровадженні даних нововведень. Ми, в свою чергу, будемо писати про новини щодо даної теми та у разі появи адреси, куди можна буде надавати свої зауваження та пропозиції, обов’язково проінформуємо у Блозі бухгалтера.

За матеріалами, які було викладено Комітетом, ми наведемо коротко перелік заходів, які урядовці планують запровадити:

Етап 1: Впровадження електронної видаткової/товарно-транспортної накладної (е-ВТТН) – універсального первинного документа, що засвідчує перехід права власності і переміщення товарів на заміну звичайних видаткових накладних, ТТН та інших документів, що засвідчують факт переміщення товарів. Обов'язковим є реєстрація е-ВТТН у відповідному реєстрі е-ВТТН. Також необхідним є надання контролюючим органам доступу до даних реєстру е-ВТТН задля фізичного контролю переміщення товарів та побудови ризикоорієнтованої системи пост-аудиту.

Дане нововведення планується впровадити з 2020 року для складних побутових товарів, горіхів, виробів з металу, а потім, за підсумками апробації розширюється рішенням КМУ в межах, встановлених законом.

Етап 2: Інтеграція системи реєстрації е-ВТТН та СЕА ПДВ – реєстрація податкової накладної при постачанні товару відбувається лише за наявності зареєстрованої відповідної е-ВТТН (автоматично заповнюється ПН інформацією, яка міститься в е-ВТТН). Термін впровадження потребує уточнення, апробацію планується здійснювати на одному виді товарів (горіхах), після чого поширити на всі товари, для яких обов'язкова реєстрація е-ВТТН.

Етап 3: Запровадження Єдиної системи обліку руху товарів (ЄСОРТ) – системи контролю фізичних об'ємів постачання товарів, що дозволяє зареєструвати е-ТТН в Реєстрі е-ТТН виключно в межах ліміту залишку товарів, за прикладом реєстрації ПН в ЄРПН в межах ліміту по формулі СЕА ПДВ (можливо відвантажити лише те, що було легально закуплено або вироблено). Дозволяє відмовитися від призупинення реєстрації ПН, що реєструються при постачанні відповідних товарів. Планується запровадити в тестовому режимі з 2022 року, та застосовувати виключно для товарів найвищої категорії ризику (горіхи), які вимірюються в одиницях маси або об'єму (тони, літри, кубометри, тощо) та однозначно ідентифікуються за повним кодом УКТЗЕД. Після успішної реалізації перелік товарів може бути розширено Кабміном, в межах переліку товарів високої категорії ризику, передбачених законом.

Етап 4: Впровадження системи обліку переміщення обсягів постачання товарів, для яких можливо запровадити єдині універсальні одиниці виміру, але які не можуть бути однозначно ідентифіковані за повним кодом УКТЗЕД. Терміни вимагають уточнення, пропонується реалізувати наступним законопроектом з урахуванням досвіду реалізації попередніх етапів. З 2020 року, для встановленого законом переліку ризикових категорій товарів (РКТ) вводиться обов'язкове складання і реєстрація в Реєстрі е-ВТТН, яка має статус первинного документа. Контролюючі органи отримують доступ до даних Реєстру е-ВТТН про переміщення і перехід права власності на РКТ, що дозволяє їм побудувати ризикоорієнтованої систему проведення пост-аудиту.

На першому пілотному етапі до РКТ пропонується включити тільки складні побутові товари, а потім, за підсумками апробації розширити рішенням КМУ в межах встановлених законом.

Також читайте у Блозі бухгалтера про E-ТТН «в законі».