вгору

Підсумки тижня з 4 по 8 листопада 2019 року

Шановні бухгалтери! Вітаємо Вас із Міжнародним днем бухгалтера! Нехай робота приносить Вам задоволення, дебет завжди сходиться з кредитом, а звіти здаються легко!

А тепер – про головне за минулий тиждень.

05.11.2019 року прем'єр-міністр України Олексій Гончарук презентував допрацьований проєкт Державного бюджету-2020. Зокрема, він зазначив, що підвищення податків у наступному році не буде. Розмір мінзарплати з 1 січня 2020 року планується встановити у сумі 4723 грн., як і передбачалось Мінфіном раніше. Нагадаємо, що у цьому році мінзарплата – 4173 грн.

З 07.11.2019 року набрав чинності Закон України від 01.10.2019 р. № 141-IX щодо запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора, аналогічного тому, що функціонує в ЄС. Закон змінює, зокрема, процедуру декларування товарів. Водночас КМУ до 07.05.2020 р. повинен привести нормативно-правові акти у відповідність до норм цього Закону та видати необхідні акти. 

Уряд своїм розпорядженням скасував 15 наказів щодо господарської діяльності, як такі, що не відповідають законодавству (розпорядження набирає чинності через 1 місяць з дня його опублікування).

Планується оновити порядок блокування податкових накладних. Так, ДПС оприлюднила проєкти порядку блокування податкових накладних та розрахунків коригування, а також порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Зокрема, проєкт порядку блокування ПН/РК містить додатки затверджених критеріїв ризиковості платника податків, позитивної історії платника податків та ризиковості здійснення операцій. Отже, тепер дані критерії не будуть затверджуватись окремими листами ДПС.

Також у планах урядовців: впровадження реєстрації товарно-транспортних накладних та запровадження Єдиної системи обліку руху товарів. Ці питання обговорювались на засіданні Комітету з питань фінансової, податкової та митної політики. Для впровадження такого механізму необхідно буде внести зміни, зокрема, у Податковий кодекс України, форму податкової накладної.

Наші експерти підготували матеріали, які стосуються прийнятих змін щодо РРО, а саме, що врахувати ФОПам у своїй діяльності та які нові штрафи за порушення застосування РРО.

Також читайте Дайджест цікавого функціоналу та інструкцій від M.E.Doc за жовтень.

І, насамкінець, дізнайтесь про 5 причин, чому паперовий документообіг у минулому.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера і в розділі Інформер програми M.E.Doc.