вгору

Уряд відповів на петицію щодо відтермінування внесення змін про ввезення гумдопомоги

На сайті Уряду з’явилася відповідь на петицію щодо відтермінування внесення змін про ввезення гуманітарної  допомоги, які мають набрати чинності з 01.12.2023 р. 

Нагадуємо, порядок ввезення гумдопомоги було спрощено відповідно до постанови КМУ від 01.03.2022 р. № 174 як невідкладний захід, спрямований на протидію широкомасштабній збройній агресії рф. Докладно про це повідомляла Н. Южаніна тут, а ми – тут. 

За повідомленням Н. Южаніної, у звіті тимчасової слідчої комісії (далі – ТСК) ВРУ, що вивчала питання гумдопомоги (схвалений постановою ВРУ від 21.09.2023 р. № 3395, далі – Постанова № 3395), визначено проблемні питання щодо обліку і контролю за отриманням та цільовим використанням гуманітарної допомоги. 

Цифровізація процесів як вона є 

На своєму Телеграм-каналі Н. Южаніна проінформувала, що постановою КМУ від 05.09.2023 р. № 953, далі – Постанова № 953 (яка, власне, й викликала обурення волонтерів та активістів) передбачено цифровізацію процесів надходження та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, зокрема в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги. 

Далі – про переваги нового поряду, зокрема прозорість (але при цьому жодного слова про ускладнення процедури ввезення та розподілу гуманітарної допомоги!). 

Резюме: робота з удосконалення механізму отримання, надання, оформлення, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги триває. 

«Ураховуючи суспільний інтерес до питань, порушених в електронній петиції, Мінсоцполітики доручено утворити робочу групу за участю представників громадськості та центральних органів виконавчої влади для напрацювання відповідних змін до законодавства». 

Членкиня Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики сподівається, що: 

  • інформація, яку вона надала завчасно, допоможе розібратися і продовжити можливості для волонтерської діяльності; 
  • зміни, які напрацьовуються, будуть підтверджені митною службою, виходячи з норм Митного кодексу України. 

Важливо! Строки набрання чинності порядком необхідно значно відтермінувати. 

Мінсоцполітики надало відповідь на петицію щодо відтермінування внесення змін до порядку ввезення гуманітарної допомоги. 

Як зазначає Н. Южаніна, Мінсоцполітики стверджує, що нову постанову із порядком ввезення гумдопомоги (Постанову № 953) було розроблено виключно на основі звіту відповідної ТСК ВРУ (схваленого Постановою № 3395). 

Читаємо звіт. Так, наприклад, у звіті зазначено, що нормативно-правові акти КМУ, прийняті 2022 р., що регламентують порядок ввезення, зберігання та розподілу гуманітарної допомоги, суперечать Закону України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.1999 р. № 1192-XIV (далі – Закон № 1192), а в окремих випадках – фактично скасовують дію норм цього Закону. 

Комісією встановлено, що Мінсоцполітики розроблено проєкт постанови КМУ «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану». 

За наслідками своєї роботи ТСК рекомендувала, зокрема, таке: 

  • привести всі нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України у сфері забезпечення гуманітарної допомоги в Україні в умовах воєнного стану у відповідність із Законом № 1192; 
  • привести до вимог сьогодення Закон № 1192 шляхом прийняття законопроєкту № 9111 (прийнятий у першому читанні 29.06.2023 р.); 
  • Мінсоцполітики, Мінцифри, Мінекономіки розглянути можливість запровадження системи контролю за ввезенням, зберіганням та розподілом гуманітарної допомоги, зокрема шляхом запровадження маркування товарів. 

Більш повний аналіз звіту Н. Южаніна надала тут.