вгору

Уряд збільшив виплати військовослужбовцям та поліцейським

ВРУ прийняла постанову від 11.04.2024 р. №3636-IX «Про окремі питання виконання військового обов’язку та проходження військової служби в умовах дії воєнного стану». 

Відповідно до вимог цієї постанови Кабміну доручено: 

1) розробити і внести на розгляд Верховної Ради України законопроекти щодо удосконалення механізмів ротації військовослужбовців в умовах дії воєнного стану, їх звільнення з військової служби та медико-соціальної реабілітації

2) розробити і прийняти нормативно-правові акти щодо умов, розмірів та порядку виплат винагород військовослужбовцям на період дії воєнного стану, зокрема щодо одноразової винагороди в розмірі 70 тисяч гривень військовослужбовцям під час дії воєнного стану, які виконують бойові (спеціальні) завдання під час ведення бойових (спеціальних) дій на лінії бойового зіткнення з противником на відстані виконання бойових (спеціальних) завдань військовою частиною (підрозділом, зокрема зведеним) першого ешелону оборони або наступу (контрнаступу, контратаки) до ротного опорного пункту включно, а також на території противника (у тому числі на території між позиціями військ противника та своїх військ в районах ведення воєнних (бойових) дій, на тимчасово окупованій російською федерацією території України), за кожні 30 днів (сумарно обчислених) виконання таких завдань

Як повідомлено на Урядовому порталі, 12 квітня на засіданні Кабінету Міністрів була прийнята постанова про оновлення розміру грошових виплат військовослужбовцям та поліцейським. 

Так, загальна сума виплат тепер складатиметься з базової суми у 100 000 гривень та додаткової винагороди у 70 000 гривень, сумарно – 170 000 гривень. 

Відповідно до Постанови Уряду, військовослужбовці, які беруть участь у бойових діях, отримуватимуть додаткову грошову винагороду у розмірі 70 тисяч гривень за кожні 30 днів

Ці кошти будуть виплачуватися військовослужбовцям, які виконують завдання на лінії бойового зіткнення, а також на території ворога. 

Отже, Кабмін на вимогу постанови ВРУ збільшив виплати військовослужбовцям, які беруть участь у бойових діях. 

Щодо питання ротації, то за повідомленням Я. Железняка, норма щодо демобілізації не була врахована у прийнятому у другому читанні Законі про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (закононопроект  від 30.01.2024 №10449).