вгору

Закупівля імпортного енергообладнання: вимоги про локалізацію тимчасово не діють

Закупівлі державою, тергромадами та ОТГ обладнання, необхідного для відновлення та забезпечення стабільної роботи енергосистеми не підпадатимуть під дію вимог Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі – Закон № 922) про локалізацію.  Про це йдеться в постанові КМУ ”Про внесення змін до пункту 3 особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування” від 11.11.2022 р. №1261.

За словами Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економіки, “у зв’язку із дефіцитом чи відсутністю необхідних товарів вітчизняного виробництва дещо раніше було ухвалено рішення про звільнення постачання необхідного обладнання від сплати ПДВ та ввізного мита. Нинішнім рішенням ми дозволили закуповувати його також без урахування вимог законодавства про локалізацію “.

Урядове рішення передбачає, що вимоги до локалізації, визначені п. 6-1 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922, не застосовуються до товарів та послуг, операції з постачання яких в рамках боротьби з COVID-19 звільнено від оподаткування ПДВ та сплати ввізного мита згідно з постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224 (далі – Постанова № 224).

Саме змінами до Постанови № 224 Уряд 09.11.2022 р. вніс до переліку товарів, що будуть завозитись в Україну без сплати ввізного мита та ПДВ генератори, трансформатори та інше обладнання, необхідне для відновлення та забезпечення стабільної роботи енергосистеми. 

Отже, попри те, що це обладнання наявне в переліку Закону № 922, вимоги до локалізації на нього тимчасово не розповсюджуватимуться.

Нагадаємо, що згідно з Законом № 922 замовник може здійснювати закупівлі низки товарів лише, якщо ступінь локалізації їх виробництва дорівнює чи перевищує певний рівень (в 2022 р. – це 10%, в 2023 р. – 15% тощо).

Про це повідомили на Урядовому порталі.

Про два законопроекти щодо тимчасових пільг на ввезення та постачання критично важливих електрогенераторів читайте у Блозі бухгалтера, розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.