вгору

Уточнення податкових зобов’язань по єдиному податку 4 групи, задекларованих до 06.05.2023 р.

У попередньому матеріалі ми розглянули, за які землі не нараховується та не сплачується єдиний податок юрособами – єдинниками 4 групи відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» від 11.04.2023 р. № 3050-ІХ (далі – Закон № 3050).

Закон № 3050 визначає можливість уточнення податкових зобов’язань по єдиному податку 4 групи, задекларованих до набрання ним чинності (тобто, до 06.05.2023 р.), шляхом подання уточнюючих розрахунків до раніше поданих податкових декларацій платниками єдиного податку 4 групи (юрособи) за 2022 рік та 2023 рік:

Зобов’язання з єдиного податку 4 групи (юрособи), що уточнюються/коригуються

Період, за який можливе коригування

За земельні ділянки, що розташовані на територіях активних бойових дій (які не завершені до 1 травня 2022 р.) або на тимчасово окупованих рф територіях України, включених до Переліку територій

 

задекларовані за 2022 та/або 2023 роки податкові зобов’язання з єдиного податку 4 групи.

 

 

 

За 2023 рік податкові зобов’язання уточнюються відповідно до періодів початку та завершення на відповідних територіях активних бойових дій або тимчасової окупації.

у 2022 році: за період з 1 березня до дати завершення на територіях, визначених Наказом № 309, активних бойових дій або тимчасової окупації рф (крім територій, на яких ведення активних бойових дій або тимчасової окупації рф завершені до 1 травня 2022 р., оскільки на них не поширюється дія пп. 69.33 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ);

у 2023 році: за період з 1 січня до дати завершення на територіях, визначених Наказом № 309, активних бойових дій або тимчасової окупації рф;

За земельні ділянки, розташовані на територіях, що не залежать від Переліку територій

 

задекларовані за відповідні минулі податкові (звітні) періоди податкові зобов’язання з єдиного податку 4 групи з площ земельних ділянок, які визнані такими, що перебувають у консервації та/або забруднені вибухонебезпечними предметами

- за період перебування земельних ділянок у консервації;

- за період, коли земельні ділянки були забруднені вибухонебезпечними предметами.

Якщо єдиний податок 4 групи, визначений абз. першим пп. 69.33 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, нараховано, але не сплачено та не відкориговано платником податків шляхом подання уточнюючих податкових декларацій за відповідний період, то визначені податкові зобов’язання не вважаються податковим боргом та підлягають анулюванню.

Застосування штрафів та нарахування пені

Порядок виконання у період воєнного стану платником свого обов’язку, зокрема, щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності встановлено пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (далі – пп. 69.1).

Відповідно до абз. 14 пп. 69.1 у разі самостійного виправлення платником податків, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Тобто, платники єдиного податку 4 групи, які надаватимуть до контролюючих органів уточнюючі податкові декларації за звітні (податкові) періоди, що припадають на період дії воєнного стану, не нараховують штрафні санкції та пеню.

Зауважимо, що Законом № 3050 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено п. 10, який визначає окремі особливості застосування  положень пп. «а» пп. 4 п. 291.4, п. п. 291.5-1.3, 298.8.4 та пп. 4 п. 299.10 ПКУ.

Так, на період з 1 березня 2022 р. до першого числа місяця, що настає після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації на відповідній території, для платників єдиного податку 4 групи, у власності або користуванні, у т. ч. на умовах оренди, яких перебувають земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України, обмеження щодо можливості бути платником єдиного податку 4 групи у разі наявності у суб’єкта господарювання станом на 1 січня базового (звітного) року податкового боргу застосовується виключно під час реєстрації суб’єкта господарювання платником єдиного податку, а не під час підтвердження статусу платника єдиного податку 4 групи.

Крім того, Законом № 3050 визначено умови, які дають право набути/підтвердити статус платника єдиного податку 4 групи, якщо частка сільгосптоваровиробництва є меншою 75%, але дорівнює або перевищує 50%.

Так, набути або підтвердити статус платника єдиного податку 4 групи мають право СГ, в яких частка сільгосптоваровиробництва за попередній податковий (звітний) рік складає не менше 50% (включно), за умови, якщо у таких платників не менше 30% загальної площі сільгоспугідь та/або земель водного фонду у попередньому податковому (звітному) році розташовувалися не менше шести місяців на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф.

Про це повідомила ДПСУ.